Meteen naar de inhoud

Monitor ‘Medicijnen voor de samenleving’

De monitor ‘Medicijnen voor de samenleving’ biedt inzicht in actuele trends in de geneesmiddelensector. Een sector die van enorm groot belang is voor de kwaliteit van leven van zeer veel mensen, want ruim 11 miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks medicijnen.

Dat is weliswaar heel veel, maar bijna 10 miljoen daarvan hebben een chronische aandoening. Vooral bij de bestrijding van chronische ziektes als reuma, kanker, diabetes en longaandoeningen is de laatste decennia veel vooruitgang geboekt. Medicijnen spelen daarbij een belangrijke rol.

Binnen twee jaar 500 nieuwe medicijnen
Momenteel zijn er wereldwijd 18.000 medicijnen in ontwikkeling. Daarvan er circa 500 in de laatste fase van het ontwikkel- en registratieproces en deze komen op een termijn van twee jaar nieuw op de markt. Bijna de helft daarvan betreft medicijnen voor kanker en hematologie.

Hekkesluiter
Echter: het is de vraag of Nederlandse patiënten daar snel baat bij zullen hebben. In ons land komen goedgekeurde medicijnen veel minder snel bij de patiënt dan in andere Europese landen, zo blijkt uit onderzoek. Nederland is de hekkensluiter als het gaat om het snel voorschrijven van nieuwe kankermedicijnen. Geneesmiddelen zitten in ons land gemiddeld ruim 500 dagen voor prijsonderhandelingen ‘in de sluis’. Zolang dat het geval is, kan de patiënt niet over het middel beschikken.

Meer lezen
Dat en zeer veel meer is te lezen in ‘Medicijnen voor de samenleving’, een publicatie van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens