Meteen naar de inhoud

Mondproblemen door inhalatiemedicatie

Inhalatiemedicatie kan schade veroorzaken aan het gebit, zoals gaatjes en verkleuring. Ook kan het gebruik van inhalatiemedicatie leiden tot andere bijwerkingen in de mond, zoals schimmelinfecties of ontsteking van het tandvlees. Om dergelijke problemen te voorkomen is het belangrijk om de mond met water te spoelen en de juiste inhalatie-instructies op te volgen.

Inhalatiemedicatie kunnen de speekselaanmaak verminderen en de omgeving in de mond zuurder maken. Dit kan schade aan tanden en kiezen veroorzaken. Ontstekingsremmende inhalatiemedicatie kunnen ook de balans tussen schimmels en bacteriën in de mond verstoren. Hierdoor kunnen sneller (schimmel)infecties ontstaan.

Meldingen bij Lareb
Bijwerkingencentrum Lareb ontving meldingen van gaatjes, slijtage en verkleuring van de tanden en van ontstekingen in de mond bij gebruik van inhalatiemedicatie. Mogelijk neemt het risico op deze bijwerkingen af door inhalatoren op de juiste manier te gebruiken. Dan komt het geneesmiddel op de juiste plek terecht en blijft er minder achter in de mond. Ook kan na inhalatie de mond spoelen met water helpen om poederdeeltjes weg te laten stromen en de zuurbalans in de mond te herstellen.

Instructie
Voorschrijvers kunnen patiënten wijzen op het belang van naspoelen met water en vooral ook op het juiste gebruik van de inhalatiemedicatie. Want daar gaat het vaak fout. Inhalatie-instructies zijn te vinden op www.inhalatorgebruik.nl.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Najaarsronde coronavaccinatie

De coronavaccinatie voor specifieke doelgroepen start op 2 oktober aanstaande. Zorgprofessionals kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak bij de GGD maken voor een coronaprik.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens