
“Een mensenleven is oneindig veel waard. Maar de budgetten zijn niet oneindig. Dat is een van de grootste dilemma’s in de gezondheidszorg. Daarom moet er iets veranderen. Simpelweg omdat het zo niet kan doorgaan.”
Met deze woorden begon minister Bruins zijn toespraak bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Hij wijst daarbij op het probleem dat nieuwe geneesmiddelen geregeld meer dan 100.000 euro per patiënt per jaar kosten.
Zorg neemt een derde van de rijksbegroting
De totale zorgkosten met 80 miljard slokken bijna een derde van de rijksbegroting op en dat wordt, ondanks kostenmatiging, alleen maar meer. Dat gaat ten koste van andere uitgaven. Bruins noemt betaalbare zorg daarom als een gemeenschappelijk probleem en prijst de farmaciesector in Nederland dat deze bereid is mee te denken.
License to operate
Hij roept betrokkenen op om niet alleen mee te denken met de overheid, maar ook in gesprek te gaan met de farmaceutische industrie en daar de boodschap over te brengen dat de license to operate een belangrijk thema is. Dat verandering nodig zijn om het stelsel duurzaam en toegankelijk te houden. Het gaat om en/en: innovatie voor de patiënt van nu en morgen, maar ook: matige prijzen waarvan helder is hoe de kosten zijn opgebouwd. Laat maar zien waarom een medicijn zoveel moet kosten. “Transparantie is er in alle vormen van zorg, de farmaceutische industrie kan en zal niet achterblijven”, stelt Bruins.
Duurzaam geneesmiddelenbeleid
Hij ziet betaalbare zorg als een voorwaarde. “Maar als we behandelingen en geneesmiddelen – al zijn ze nog zo goed – niet kunnen betalen, houdt het op.” Hij roept de farmacie op om samen te kijken hoe het systeem houdbaar kan blijven en er een duurzaam geneesmiddelenbeleid tot stand kan komen. “Voor u, voor de mensen die hun belastingen en premies moeten kunnen opbrengen, en bovenal: voor onze patiënten”, besluit Bruins zijn betoog.
Bron: Rijksoverheid
Onder redactie van: Gerda van Beek