Meteen naar de inhoud

Start ‘alliantie medicatieveiligheid’.

Begin juni is de ‘alliantie medicatieveiligheid gestart in opdracht van minister Bruins. Deze groep komt dit najaar met acties en doelstellingen om het aantal incidenten met foutief medicijngebruik terug te dringen. Dat is hard nodig, want nog steeds overlijden in ons land jaarlijks ongeveer 1.000 mensen en zijn er zo’n 50.000 ziekenhuisopnames als gevolg van verkeerd medicijngebruik van medicijnen.

Minister Bruno Bruins noemt het hoge aantal incidenten als gevolg van medicatiefouten een doorn in het oog. ‘De cijfers vormen een schril contrast met het niveau van onze zorg. Medicatieveiligheid staat al jaren hoog op de agenda. Er gebeurt heel veel, maar toch is het aantal vermijdbare opnames en sterfgevallen de laatste jaren helaas niet gedaald. Er is dus meer nodig.’

Drie cruciale zaken
Hij noemt drie zaken cruciaal:
– er moet altijd een actueel medicatieoverzicht zijn
– mensen en zorgverleners moeten zich bewuster zijn van risico’s
– er moet te allen tijde een goede overdracht plaatsvinden

Daarbij is het uitrollen van succesvolle projecten eveneens van belang. Bruins noemt als voorbeeld de nauwe samenwerking van huisartsen en apothekers in West Friesland om nierschade door medicijngebruik te voorkomen. ‘Zoiets kan in heel Nederland; en dat geldt voor veel meer initiatieven.’

Inzet op drie thema’s
De alliantie medicatieveiligheid bestaat uit een groep van ruim 50 organisaties en experts, met vertegenwoordiging van artsen, apothekers, verpleegkundigen, paramedici, assistenten en patiëntenkoepels. De alliantie werkt aan een totaalplan, met inzet op drie thema’s:
– goede (elektronische) medicatieoverdracht;
– optimaliseren van medicijngebruik
– meer samenwerking tussen alle disciplines.

Meer informatie
Meer informatie over de alliantie medicatieveiligheid vindt u op de site: www.alliantiemedicatieveiligheid.nl.

Bron: Rijksoverheid

Foto (kleur) Paul Harder

‘Ik ben bezig met mijn tweede jeugd’

Na vele jaren in het vak zit apotheker Paul Harder nog steeds vol goede ideeën. De door hem ontwikkelde taperingstrip om mensen van psychofarmaca af te helpen leidde ertoe dat hij in de Verenigde Staten door de FDA is uitgenodigd.

‘Het aanbod genereert de vraag’

Een van de stokpaardjes van hoofdredacteur Lester du Perron van Dokter Media is testen zonder medische indicatie. Daar vindt hij wat van. Wat moeten huisarts en apotheker hiervan weten en waarom?

Foto (kleur) thuismeetapparatuur

Zelf actief leefstijl aanpassen

Patiënten met risico op hart- en vaatziekten van Huisartsenpraktijk Stevenshof werken met behulp van thuismeetapparatuur aan hun gezondheid. De eerste resultaten zijn positief.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens