Minister Bruins, Medische Zorg en Sport, laat onderzoeken wat de effecten zijn van een dwanglicentie. Hij weet dat het een verstrekkend middel is, maar sluit niet uit dat dit in de toekomst wordt ingezet als drukmiddel om de prijzen van medicijnen naar beneden te krijgen. Als ander ingrijpend middel stelt hij voor om de periode waarop fabrikanten geneesmiddelen exclusief op de markt mogen brengen, in te korten van 10 naar 5 jaar. Dit wil hij volgende maand hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie krijgen
Dit zegt minister Bruno Bruins in een interview in EenVandaag. Volgens hem staat de duur van de periode waarop fabrikanten de mogelijkheid hebben om geneesmiddelen exclusief op de markt te brengen vaak niet in verhouding met de investeringen voor het produceren van het medicijn. Bovendien is er vaak geen inzage in de kosten om een medicijn te ontwikkelen. “Sommige fabrikanten vragen echt waanzinnige prijzen voor hun medicijnen, zonder een onderbouwing daarvoor
Bruin wil aan zijn Europese collega-ministers voorstellen te komen tot een redelijke termijn die in verhouding staat tot kosten om het middel te produceren. Zijn idee: “Dan kom je bijvoorbeeld uit op 5 jaar.”
Dwanglicentie
Daarnaast laat hij op dit moment ook door een speciale commissie onderzoeken of hij in de toekomst andere fabrikanten het recht kan geven een middel na te laten maken, als een farmaceut weigert zijn prijs te matigen. In dat geval kan hij een dwanglicentie afgeven, waarbij dus feitelijk het patent van de fabrikant wordt gebroken.
Kritische kanttekening
Directeur van de Vereniging van Innovatieve Geneesmiddelen Gerard Schouw noemt in dezelfde uitzending deze voorstellen zeer onverstandig. “Een uitgebreid onderzoek heeft aangetoond uit dat de ontwikkelingskosten van een nieuw geneesmiddel ruim 2 miljard euro bedragen. De minister weet ook dat deze kosten moeten worden terugverdiend. Daarnaast stelde hetzelfde onderzoek ook dat het huidige patenten-systeem adequaat functioneert.”
Bron: EenVandaag