Meteen naar de inhoud

Pleidooi voor melatonine op recept: “het is geen onschuldig stofje”

Wetenschappers en artsen op het gebied van slaap maken zich zorgen om het gebruik van melatoninepillen als slaapmiddel. Dit middel is vrij verkrijgbaar bij de drogist. De experts zouden echter liever zien dat het alleen op doktersrecept te krijgen is bij de apotheek. De werking is namelijk niet om beter te slapen, waarvoor het veel wordt gebruikt, maar om de biologische klok te verzetten.

De 500 wetenschappers en artsen die waarschuwen voor verkeerd gebruik van melatonine vallen onder de drie grote slaapverenigingen van ons land: de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek (NSWO), de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL) en Vereniging Kind en Slaap.

Tegengestelde werking
“Bij verkeerd gebruik van melatonine kunnen mensen juist hun slaap gaan tegenwerken”, zegt slaapprofessor Ysbrand van der Werf in het You Tube filmpje van NOS Stories. “De werking is eigenlijk niet om beter te slapen, maar om je biologische klok te verzetten.” Van der Werf vindt dat er te vrijblijvend met melatonine wordt omgegaan. “Het is een hormoon, het is geen eenvoudig, onschuldig stofje.”

Langetermijneffecten onbekend
Toch gebruiken veel mensen het hormoon wel om in slaap te komen.  Daar zijn risico’s aan verbonden.  “Melatonine gebruik je makkelijk verkeerd, omdat je het precies op het goede tijdstip moet innemen”, zegt slaaponderzoeker Annemarie Luik. Als je het te laat neemt, kan het meer slaperigheid veroorzaken overdag. Dat weet niet iedereen, omdat op veel bijsluiters staat dat je het ‘kort voor het slapen gaan’. Daarnaast kan een te hoge dosering de slaperigheid overdag versterken. Bovendien zijn de effecten van het slikken van melatonine op lange termijn nog niet duidelijk.

Symptoombestrijding
Volgens de deskundigen is het belangrijk eerst de oorzaak van je slaapprobleem te vinden. “Als je melatonine inneemt om beter te slapen terwijl stress de oorzaak is, bestrijd je alleen een symptoom”, zegt slaapdeskundige Hans Hamburger. Dan heeft een pilletje dus weinig zin, maar werkt slaaptherapie beter.

Bron: NOS Stories

Triage Game biedt inzicht in triageproces

Om inzicht te krijgen in de denk- en beslis route van triagisten is een triagegame ontwikkeld. Huisartsen worden nadrukkelijk uitgenodigd om zo zelf het triageproces te ervaren.

Financiering voor ParkinsonNet

ParkinsonNet is een landelijk zorgnetwerk met ruim 4.000 zorgverleners die gespecialiseerd zijn in parkinson. Er is nu reguliere bekostiging voor de netwerksamenwerking.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens