Meteen naar de inhoud

Meer duidelijkheid voor zorg aan Oekraïners

Nederland heeft op dit moment zo’n 70.000 geregistreerde vluchtelingen uit Oekraïne.  Een deel van hen zal zeker een beroep doen op de zorg. Geruime tijd was onduidelijk hoe verleende zorg voor vluchtelingen uit Oekraïne kon worden gedeclareerd. Inmiddels is de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne van kracht. Uiteraard afgekort, dit keer tot RMO. Dankzij die RMO wordt het declareren van de verleende zorg wat eenvoudiger.

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen altijd de medisch noodzakelijke zorg uit het basispakket. Naast de zorg uit het basispakket, is er ook vergoeding voor mondzorg bij acute pijnklachten, anticonceptie en abortuszorg.

De manier waarop de kosten van de zorgverlening worden vergoed of gedeclareerd, verschilt. Verleent een zorgverlener medische zorg aan een ontheemde uit Oekraïne? Vanaf 1 juli 2022 is het bij het declaratieproces belangrijk of de Oekraïense patiënt wel of geen Burgerservicenummer (BSN) heeft.

Met BSN
Als er een BSN aanwezig is (dat staat in de verzekeringsgegevens), dan wordt de zorg verleend vanuit de Regeling Medische zorg aan Ontheemden (RMO, dus). Declareren kan in dat geval vanaf 1 augustus 2022 via VECOZO. Voor apotheekhoudende huisartsen geldt dat zij medicatie ook via dezelfde regeling kunnen declareren.

Zonder BSN
Zorg aan vluchtelingen zónder BSN moeten nog steeds worden gedeclareerd volgens de via de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg van het CAK. Tot 1 juli verliepen alle declaraties voor alle Oekraïners via deze regeling, maar vanaf 1 juli dus alléén voor mensen uit Oekraïne zonder BSN

Inzet tolken
Voor de zorgverlening aan ontheemden uit Oekraïne zijn er tolken beschikbaar. De ondersteuning bestaat uit Oekraïense en/of Russische tolken. Bij schaarste worden taalhulpen ingezet. Huisartsen kunnen gebruikmaken van Globaltalks op telefoonnummer 088 25 55 222.

Meer informatie
Er is een website over de Regeling Medische Zorg Oekraïne.
En lees de brief voor huisartsen met een beknopte, heldere toelichting over de nieuwe declaratiemogelijkheden.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens