Meteen naar de inhoud

Medisch spoedtransport per drone

De ontwikkeling rondom de inzet van drones voor medisch transport is in volle gang. Vervoer per drone is in spoedsituaties een goede oplossing, bijvoorbeeld om bloed, medicijnen en monsters snel op de bestemming te krijgen. Tussen locaties Isala ziekenhuis Meppel en Zwolle vinden er de komende maanden drone-trajectvluchten plaats. Het betreft een afstand van 16 kilometer.

De vliegoperatie wordt uitgevoerd door de ANWB, die voor deze vluchten een ontheffing van de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft verkregen. Medio juni vond de eerste lange-afstandsvlucht plaats tussen Meppel en Zwolle, veiligheidshalve nog zonder medische goederen. Om dat mogelijk te maken werd er tijdelijk een drone-corridor ingesteld door middel van een TGB (tijdelijk gebied met beperkingen). Andere luchtruimgebruikers moeten dat gebied tijdelijk mijden, om zo gevaarlijke situaties te voorkomen.

Betere zorg
De inzet van medische drones sluit aan bij de ambitie van Isala om de zorg continu te verbeteren. Ook kan meer complexere of minder voorkomende bloedonderzoeken concentreren op één locatie efficiënter zijn, aldus Isala. Vervoer per drone maakt dat mogelijk.

Medical Drone Services
Met het project Medical Drone Services onderzoeken partners PostNL, ANWB, Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe, Avy en KPN medisch spoedtransport per drone. Ook in andere landen wordt momenteel volop geëxperimenteerd met dronevervoer tussen ziekenhuizen. De snelheid van dronetransport moet de zorg en service voor de patiënt verbeteren. Eerder werden rondom Isala al kleinere testvluchten uitgevoerd, maar nu legde de drone de volledige afstand af. De komende drie jaar wordt onderzocht hoe er veilig en betrouwbaar kan worden gevlogen.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Uitbreiding overzicht voorzetkamers

LAN heeft alle inhalatoren en voorzetkamers op één site geplaatst. Onlangs is daar de AeroChamber2go™ aan toegevoegd, een kleine voorzetkamer, bestemd voor gebruik onderweg.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens