Meteen naar de inhoud

Medicijnen voorschrijven na videoconsult

Het zal niemand verbazen: het voorschrijven van medicijnen na online contact tussen de voorschrijver en patiënt, zonder dat deze elkaar al kenden, wordt verlengd tot 1 januari 2022. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd besloten.

Het op afstand houden van spreekuren en consulten heeft een hoge vlucht genomen tijdens de coronapandemie. Veel partijen zijn tevreden over deze werkwijze en willen dit voortzetten.  Het is dan ook zeker de verwachting dat deze ontwikkeling een plek krijgt in de reguliere zorgprocessen.

Verlenging
De inspectie verlengt nu de toestemming voor het online voorschrijven van medicatie in situaties waarin de voorschrijver een patiënt nog niet eerder fysiek heeft gezien. De goedkeuring hiervoor was in eerste instantie geldig tot 1 september 2021. Dit wordt nu beperkt verlengd, namelijk tot 1 januari 2022.

Voorwaarden
Het is daardoor mogelijk dat recepten na een video-consult worden uitgeschreven als de waarnemer of vervanger of voorschrijver de basisset medicatiegegevens van de patiënt kan inzienOp deze situatie blijven de volgende twee voorwaarden van toepassing:
1. In alle gevallen informeert de waarnemer of vervanger of voorschrijver zo spoedig mogelijk daarna de hoofdbehandelaar en/of de huisarts van de patiënt.

2. In gevallen van overmacht waarbij voorschrijven van medicatie strikt noodzakelijk is omdat de veiligheid van de patiënt in het geding is, legt de voorschrijver de afwegingen hierover goed vast.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Modernisering GVS: van uitstel naar afstel

De herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) is definitief van de baan. Minister Kuipers vindt de gevolgen voor patiënten, apothekers en voorschrijvers te groot.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens