Meteen naar de inhoud

Medicijnbewaking: “Senioren, stap zelf naar de apotheker”

Unie_KBO_FarmaMagazineAls het aan de grootste seniorenorganisatie van Nederland ligt, de Unie KBO, moeten ouderen zelf in gesprek gaan met hun apotheker. Want de medicijnbewaking bij ouderen moet beter, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de bond naar controle op medicijngebruik.

Het is de derde keer dat de Unie KBO de controle op het medicijngebruik onderzoekt. Ook dit jaar komt naar voren dat apothekers en huisartsen te weinig informeren naar het medicijngebruik van ouderen. Circa 33 procent van de apothekers doet uit zichzelf bij oudere patiënten navraag over het medicijngebruik en circa 20 procent van de huisartsen. In die laatste groep treedt een verbetering ten opzichte van eerdere jaren op.

De apotheker kan zijn oudere cliënten dus aan de balie verwachten: de Unie KBO roept ouderen op om regelmatig in gesprek te gaan met hun apotheker. Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO: “Ga naar de apotheker bij veranderingen in medicijngebruik na ziekenhuisopname, bij gebruik van zelfzorgmedicijnen, maar ook voor een medicatiecheck. We willen dat apothekers steeds meer de patiënt en het gebruik centraal stellen en niet de geneesmiddelen.”

Een medicatiebeoordeling kan volgens de seniorenorganisatie veel onheil voorkomen. Ondanks dat er al geruime tijd een duidelijke richtlijn polyfarmacie bij ouderen bestaat en ondanks het feit dat de medicatiebeoordeling een verzekerd onderdeel is van de basisverzekering, beginnen weinig artsen en apothekers hierover uit zichzelf. “Helaas is er nog te weinig capaciteit om alle noodzakelijke medicatiebeoordelingen uit te voeren. Het aantal 65-plussers neemt toe en een goede medicatiecheck kost tijd. Bovendien valt de vergoeding bij de meeste zorgverzekeraars onder het verplicht eigen risico en dat vormt voor ouderen een financiële drempel. Hier is nog veel te winnen.”

De Unie KBO is daarom blij met de recente toezegging van de Inspectie voor de Volksgezondheid om streng te gaan toezien op benutting van de medicatiebeoordeling. Manon Vanderkaa: “Senioren kunnen er veel baat bij hebben. Oudere patiënten met meerdere aandoeningen lopen grote risico’s op medicijnvergiftiging, ongelukken en ziekenhuisopname. Daarom roepen we alle senioren op: stap zelf naar de apotheker!”

Tekst: Kees Kommer

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens