Meteen naar de inhoud

Medicatie voorschrijven na online consult en thuis recepten verwerken toegestaan

Het voorschrijven van medicijnen na online contact tussen de voorschrijver en patiënt, zonder dat deze elkaar al kenden, wordt opnieuw verlengd. Dit keer tot 1 juni 2022. Dat betekent dat het mogelijk blijft om recepten uit te schijven na een video-consult. Bovendien mogen apothekers of apothekersassistenten recepten verwerken vanaf hun thuiswerkplek, eveneens tot 1 juni 2022. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd besloten.

Voor het online voorschrijven van medicatie gelden diverse regels. Zo is het niet toegestaan om via internet geneesmiddelen voor te schrijven als de voorschrijver de patiënt nooit persoonlijk heeft ontmoet, de patiënt niet kent of zijn medicatiehistorie niet beschikbaar heeft.

Twee voorwaarden
Echter: het uitschrijven van recepten na een online videoconsult voorkomt fysiek contact en dat is tijdens de pandemie van belang. Daarom heeft de Inspectie besloten de regeling over het voorschrijven van medicatie na een video-consult opnieuw te verlengen. Daardoor blijft mogelijk dat recepten na een video-consult worden uitgeschreven als de waarnemer / vervanger / voorschrijver de basisset medicatiegegevens van de patiënt kan inzien. Dat kan alleen onder de volgende voorwaarden:

  • In alle gevallen informeert de waarnemer / vervanger / voorschrijver zo spoedig mogelijk daarna de hoofdbehandelaar en/of de huisarts van de patiënt.
  • In gevallen van overmacht waarbij voorschrijven van medicatie strikt noodzakelijk is omdat de veiligheid van de patiënt in het geding is, legt de voorschrijver de afwegingen hierover goed vast. 

Thuis verwerken recepten
Daarnaast staat de inspectie toe dat recepten door apothekers / apothekersassistenten vanaf de thuiswerkplek worden verwerkt. Dat betekent het opschorten van de bepaling dat op grond van de geneesmiddelenwet het niet is toegestaan om buiten de apotheek recepten te verwerken. Ook deze uitzondering is geldig tot 1 juni 2022. 

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens