Meteen naar de inhoud

Alle polyfarmacie patiënten in het farmacotherapeutisch behandelplan!

Apotheker Marianne van den Berg uit Alphen aan den Rijn doet mee aan een proef met het webbased farmacotherapeutisch behandelplan. “Het allermooiste is dat je hiermee een ruggensteun hebt om medicatie reviews heel systematisch uit te voeren.”

“We voeren de medicatie check al een aantal jaren op hoog niveau uit en waren geïnteresseerd in een hulpmiddel dat een eind zou maken aan de enorme papiermassa die daarmee gepaard ging.” Daarom stapten Marianne van den Berg van de DagNachtapotheek en haar Alphense collega’s in de ‘Proof of Concept’ met het webbased farmacotherapeutisch behandelplan (W-FBP) van PharmaPartners. Ze gebruiken het farmacotherapeutisch behandelplan bovendien voor de jaarlijkse medicatie check binnen de multidisciplinaire zorgprogramma’s voor diabetes en COPD.

Voor apotheker en huisarts
Het webbased farmacotherapeutisch behandelplan stelt apotheker en huisarts in staat om gezamenlijk de farmacotherapie van individuele patiënten te verbeteren. De applicatie is systeemonafhankelijk en toegankelijk voor zowel de huisarts als de apotheker. Relevante gegevens uit het huisartsinformatiesysteem en het apotheekinformatiesysteem worden via OZIS elektronisch overgenomen in het webbased farmacotherapeutisch behandelplan. Wijzigingen en nieuwe informatie zijn zichtbaar voor beide zorgverleners. In juli 2010 is een Proof of Concept gestart om inzicht te krijgen in de meerwaarde van de applicatie en de gewenste mate van integratie met het apotheek- en huisartsinformatiesysteem. Nog dit jaar worden de resultaten bekend.

Brief met uitleg
“Ik ben heel blij met deze oplossing”, aldus Van den Berg. “Alle stappen van de medicatie check die we zijn overeengekomen met de zorgverzekeraar worden ondersteund. “De  apothekers selecteren patiënten met polyfarmacie die voor opname in het farmacotherapeutisch behandelplan in aanmerking komen. “Vervolgens stuur ik een brief naar de patiënten die we willen opnemen, met uitleg over de medicatie review en het webbased farmacotherapeutisch behandelplan. Een paar dagen later bel ik om te horen of ze mee willen doen en om een afspraak te maken. Dat werkt heel goed. Als je zomaar belt, overval je mensen en hebben ze sneller de neiging om nee te zeggen.”

Uitgebreid medicatieoverzicht
Het invoeren van de patiënt in het farmacotherapeutische behandelplan laat Van den Berg soms aan een assistente over. “Dat scheelt tijd en ik kan er direct mee verder. Ik koppel de indicaties uit het huisartssysteem aan de medicatie en heb alle relevante labwaarden direct onder knop. Zo ontstaat een mooi, uitgebreid medicatieoverzicht dat ik kan doornemen met de patiënt. We bespreken van elk middel systematisch hoe het wordt gebruikt en welke problemen of verwachtingen er bij de patiënt zijn. Medicatie zonder indicatie en indicaties zonder medicatie heb je in het webbased behandelplan heel overzichtelijk bij elkaar. Die bespreek ik meestal ook met de patiënt, soms alleen met de arts, afhankelijk van de situatie.”

Plan en patiëntbrieven
Na het gesprek met de patiënt maakt de apotheker een concept behandelplan in de applicatie. “Tegelijkertijd maak ik vast in concept de patiëntbrieven die bij de beoogde adviezen horen. Dat ondersteunt de applicatie ook. Ik zet ze in het webbased farmacotherapeutisch behandelplan klaar voor de huisarts en als hij ze bekeken heeft, nemen we ze samen door. Na het doorvoeren van eventuele aanpassingen, gaan de brieven naar de patiënt.” Een tijdje later checkt Van den Berg of de afspraken met huisarts en patiënt zijn nagekomen. Als dat het geval is, wordt het dossier afgerond. “Ik doe de pilot met een collega van Apotheek Hoge Zijde. Samen hebben we nu zo’n 70 tot 80 patiënten gezien.”

Basale interventies
Daarbij zijn ze heel wat tegengekomen. “Hele basale dingen, bijvoorbeeld dat de maagbescherming ontbreekt bij oudere mensen die aspirine krijgen als middel voor anti-stolling. Of juist dat er een maagbeschermer wordt gebruikt, terwijl daarvoor geen zichtbare reden is. Die vraag ik dan na bij de patiënt of huisarts. Vaak blijkt er ooit een operatie plaatsgevonden te hebben waarvoor pijnstilling en een maagbeschermer zijn voorgeschreven. De pijnstilling is dan allang gestopt, maar de maagbeschermer is blijven staan.”

Eenvoudig te checken
Soms is bij een patiënt geen aanpassing in de farmacotherapie nodig, maar bij anderen staat Van den Berg verstelt van de hoeveelheid interventies die nodig is. “Een te hoog gedoseerde bloeddrukverlager bij iemand met een nierfunctiestoornis. Of iemand met diabetes die geen cholesterolverlager gebruikt. Soms is dat overigens correct, als het LDL onder de 2,5 is. In het webbased farmacotherapeutisch behandelplan kan ik dat checken zonder de huisarts lastig te vallen.”

Kostendekkende vergoeding
De interventies zijn zinvol, zowel voor de gezondheid van de patiënt als economisch, maar tijdrovend. “Exclusief evaluatie en nazorg, heb ik ongeveer anderhalf uur per patiënt nodig. Het is belangrijk dat daar een kostendekkende vergoeding tegenover staat. Wij hebben voor het vierde achtereenvolgende jaar goede afspraken kunnen maken, maar sommige verzekeraars betalen echt te weinig.”

Uitbreiden
Tijdens de ‘Proof of Concept’ werken Van den Berg en haar collega-apotheker met een  beperkt aantal artsen aan de behandelplannen. “Maar het liefst wil ik de farmacotherapie van alle polyfarmacie patiënten van alle huisartsen op deze manier beoordelen en alle apotheken in Alphen erbij betrekken.” De reviews worden met name gepland in rustige periodes. “Er zijn weken dat je er gewoon niet aan toe komt. We hebben wel een aantal afgesproken met de zorgverzekeraar. Een andere collega houdt bij of we op schema zitten en trekt ons aan de mouw als dat niet het geval is.”

Systematisch werken
Het webbased farmacotherapeutisch behandelplan is een geweldige ondersteuning tijdens het hele proces, vindt Van den Berg. “Je hebt een compleet overzicht per patiënt, met indicaties en de allernieuwste labwaarden. Handige patiëntenbrieven en de mogelijkheid voor de arts om de interventies van de apotheek digitaal te bekijken. Maar het allermooiste is dat je met het webbased farmacotherapeutisch behandelplan een ruggensteun hebt om medicatie reviews systematisch uit te voeren, waardoor je geen stappen vergeet.”

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Uitbreiding overzicht voorzetkamers

LAN heeft alle inhalatoren en voorzetkamers op één site geplaatst. Onlangs is daar de AeroChamber2go™ aan toegevoegd, een kleine voorzetkamer, bestemd voor gebruik onderweg.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens