Meteen naar de inhoud

Mediatieten

Toen ik laatst uit de Bijenkorf liep, ging een groep stoere vrouwen uit de kleren. Niet voor mij natuurlijk want daar heb ik de leeftijd en het uiterlijk niet voor. Ja, ik weet wel dat ik niet meer op Clooney lijk. Ze gingen uit de kleren voor het goede doel: Fair Fashion. In Montevideo deden ze dat nog eens dunnetjes over voor het recht op abortus, terwijl de schijnheilige paus en de nog levende apostelen meekeken.

Tinkerbel, een heel leuke dondersteen moet ik bekennen, heeft eerder van haar huiskat een kittig handtasje gemaakt. Ik vond het wel grappig maar nu is ze ook uit de kleren gegaan als protest tegen de prostitutie. Toch is de ene tiet de andere niet. De eigenaressen van de onderhavige exemplaren posten allemaal hun verhaal in de media en doen blijkbaar een appèl op de beeldvorming van een ogenschijnlijk onverschillige doelgroep. Mannen. Ik heb geen hekel aan borsten, in tegendeel. Met mijn postuur heb ik er zelf twee. Maar ze u tonen…  ik doe het u niet aan.

Wat zouden we in de zorg moeten doen om uiting te geven aan onze betrokkenheid? Je ziet, om er maar een paar te noemen, Jan Smits, Edith  Schippers, Steven van Eijck, Mark van Gelder en Ab Klink toch niet zomaar uit de kleren gaan? Nee, de zorg lost het op met een door Booz geschreven en ter zake doend rapport over therapietrouw. Of, om maar eens een fout rapport te noemen, de medisch specialisten die met een 32 lijvig pagina’s tellende meerjarenvisie zijn gekomen om hun inkomen te rechtvaardigen.

Kortom: er zijn het laatste jaar veel rapporten gepubliceerd die allemaal het beste met zorg voorhebben. De ‘punten’ wijzen allemaal dezelfde kant op: meer zorg voor minder geld. Dat betreft dan steevast een andere partij die de voorwaarden hiertoe moet leveren. Voor veel ‘beslissers’ in de zorg is het huis van VWS zo een soort lustoord geworden waar je onbeperkt je ongenoegen kunt oreren. Ja, ik zal het netjes houden. Probeer het als minister in die opwinding maar eens goed te doen. Edith hoeft van mij zeker niet uit de kleren. Helemaal niemand trouwens. Maar ik zou het geweldig vinden als de komende rapporten zichzelf niet volspuiten met botox. Ga gewoon naakt voor de spiegel staan. Kijk, lach en bid, maar geen bedonder.
Een advies: niet doen… die mediatieten.

Henk Pastoors is directeur van TopSupport Strategie en Informatie. Hij levert als adviseur maatwerk in analyse en strategie in de farmacie en zorg.

Portretfoto (kleur) Marc de Leeuw

Farmacotherapeutische zorgen

Niemand zal het gemist hebben: in de eerste maanden van het jaar trokken meerdere artsen, apothekers en andere zorgverleners aan de bel over toenemende medicijntekorten. Vrijwel tegelijkertijd sloot een Nederlandse generieke medicijnfabriek – bijna – haar deuren. De gevolgen van een eventueel faillissement voor patiënten zullen we gelukkig nooit weten.

Droge ogen

‘Heeft u misschien iets tegen droge ogen?’ Ik werp een blik op de medicatielijst: laag gedoseerd amitriptyline, dat zou weleens de boosdoener kunnen zijn. Van zenuwpijn in de benen heeft meneer al jaren geen last meer, dus het besluit om af te bouwen is snel gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens