Meteen naar de inhoud

Maximumprijs van aantal generieke geneesmiddelen verhoogd

De maximumprijzen van generieke geneesmiddelen met een relatief lage omzet worden opgehoogd met 15 procent. Door de verhoging is de kans groter dat geneesmiddelen met een beperkte financiële marge beschikbaar blijven voor de Nederlandse markt.

De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel hiertoe van minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Prijsplafond
Voor geneesmiddelen kunnen maximumprijzen worden vastgesteld op grond van de Wet geneesmiddelenprijzen (Wgp). Dit prijsplafond is een belangrijk middel om de prijzen van, met name, dure geneesmiddelen te matigen en de uitgaven te beheersen.

Onrendabel
Er is echter ook een groep geneesmiddelen waarvan de omzet, als indicatie voor de marges, dermate onder druk staat, dat het voor fabrikanten op een gegeven moment niet meer rendabel is om deze op de Nederlandse markt te houden. Om te voorkomen dat deze middelen van de markt verdwijnen, worden de maximumprijzen voor deze groep geneesmiddelen aangepast. Het gaat dan specifiek om groepen vergelijkbare geneesmiddelen met een jaaromzet lager dan €500.000. Fabrikanten hoeven niet zelf een aanvraag in te dienen. Het nieuwe prijsmaximum wordt automatisch verwerkt voor middelen die ervoor in aanmerking komen.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens