Meteen naar de inhoud

Masterclass Nieuwe Zorg | Nieuwe leiders gezocht

shutterstock_114973531 [Converted]Gezocht: leiderschap nieuwe stijl om de verandering in de zorg te realiseren. “Er is een andere manier van denken nodig. Daarom is het belangrijk dat beslissers in de zorg zich laten inspireren,” stelt Philip Idenburg van Masterclass Nieuwe Zorg 3.0.

Het moet anders in de zorg. Om de zorg betaalbaar, toegankelijk en van kwalitatief niveau te houden moet het roer om. Toch gaat de koerswijziging langzaam. Daar wil Masterclass Nieuwe Zorg 3.0 iets aan doen. Voor het tweede jaar organiseren voormalig minister Ab Klink (Booz & Company), Jan Derks (Derks & Derks) en Henk Pastoors (TopSupport) samen met Philip Idenburg (BeBright) en Erwin Winkel (Gezondheidszorg ING) vijf tweedaagse colleges en werkbezoeken aan het Europees Parlement en aan de Tweede Kamer.

Innovatie
Volgens Philip Idenburg is innovatie de succesfactor voor de zorg. “Er is een andere manier van denken nodig. Meer van hetzelfde werkt niet. Daarom is het belangrijk dat beslissers in de zorg bij elkaar komen en zich laten inspireren hoe die verandering tot stand kan komen.” Idenburg, schrijver van het boek Diagnose 2025, over de toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg: “Er is veel mis in de zorg. Iedereen roept dat de patiënt centraal staat, maar kunnen nog niet eens de output van de geleverde zorg in kaart brengen. Een eerste stap is het aansturen van de professionals in de zorg zodat een bestuurder kan sturen op kwaliteit en kosten. Maar hoe krijgen die bestuurders de totale organisatie mee? Dat vraagt om een nieuw soort leiderschap. Dat komt allemaal ter sprake tijdens de Masterclass. Frisse, nieuwe denkers tonen inspirerende cases.” Voorbeelden hoe het ook kan zijn er voldoende. Bijvoorbeeld het Roma- project (Reumatologie Online Monitoring Applicatie)waarbij reuma­patiënten, diverse ziekenhuizen en onderzoekers samenwerken. De resultaten uit het onderzoek worden op een transparante manier met elkaar gedeeld om zo uiteindelijk de zorg te verbeteren.

Moties Tweede Kamer
De Masterclass is de droom die initiatiefnemer Henk Pastoors wil laten uitkomen. “Het bruist van de goede ideeën in de zorg. Waar het aan ontbreekt is een omgeving waar de krachten worden gebundeld. Die omgeving bieden wij. En het werkt: tijdens de eerste Masterclass vorig jaar is veel gesproken over de overheveling van ‘dure’ geneesmiddelen naar het ziekenhuis. De praktische problemen werden uitgebreid besproken en dat zagen we terug in de praktijk.“ Ook moeten de deelnemers moties indienen die worden beoordeeld door politici. “Een aantal moties heeft geleid tot debat in de echte Tweede Kamer. De Masterclass heeft invloed op het beleid.” ❦

Debat
De Masterclass start op 3 september 2013 met een introductiedebat in de historische Capitulatiezaal van Hotel De Wereld in Wageningen. De deelnemers gaan met elkaar en met opiniemakers uit de zorg in debat. Zij komen uit alle geledingen van de zorg: specialisten, huisartsen, GGZ en farmacie. Meer informatie: www.masterclassnieuwezorg.nl

Financiering voor ParkinsonNet

ParkinsonNet is een landelijk zorgnetwerk met ruim 4.000 zorgverleners die gespecialiseerd zijn in parkinson. Er is nu reguliere bekostiging voor de netwerksamenwerking.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens