Meteen naar de inhoud

30 procent apothekers gebruikt online marktplaats voor vraag en aanbod van medicatie

Ruim een derde van de Nederlandse apothekers gebruikt PharmaSwap, een digitale marktplaats waar groothandels en apothekers de vraag naar en het aanbod van overgebleven medicijnen kunnen delen. Dit initiatief van de Amsterdamse apothekers Jelmer Faber en Piter Oosterhof won reeds vele prijzen: de Zorginnovatieprijs van de KNMP, de Samen Voorop Award van VGZ en de European Healthcare Procurement Award 2022.

PharmaSwap is het online deelplatform voor alle apotheken en farmaceutische groothandels van Nederland. Een centrale plek voor vraag en aanbod van (dure) middelen die de houdbaarheidsdatum naderen en anders zullen worden vernietigd.

Binnen wet- en regelgeving
Groothandels en leveranciers kunnen via PharmaSwap hun voorraad aanbieden die de houdbaarheidsdatum nadert. Uitwisselen van medicatie mag niet volgens de Geneesmiddelenwet. Voor het delen van medicatie door apothekers onderling gelden daarom specifieke spelregels om toch aan geldende wet- en regelgeving te voldoen. Apothekers kunnen onderling op basis van een recept een niet-verstrekt geneesmiddel van een andere apotheker kopen. Nadat twee apotheken een overeenkomst over de prijs en het uitvoeren van de medicatiebewaking hebben bereikt, ontvangt de verkoper van de koper het recept om de betreffende geneesmiddelen ter hand te stellen. Indien is overeengekomen dat de verkoper ook de medicatiebewaking uitvoert, ontvangt hij tevens de basisset medicatiegegevens. Beide partijen ontvangen vanuit PharmaSwap verdere instructies via het dashboard en e-mail. De patiënt kan de medicatie uiteindelijk bij de eigen apotheek ophalen.

Verspilling voorkomen
Deze werkwijze zorgt voor optimalisatie van het gebruik van beschikbare medicijnen. Dat voorkomt onnodige verspilling van geneesmiddelen en het leidt tevens tot kostenbesparing. Overigens mogen vooralsnog geen opiaten of koelproducten op PharmaSwap worden verhandeld. Geïnteresseerd in deelname? Kijk op PharmaSwap en maak gratis een account aan.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens