Meteen naar de inhoud

Mag het een onsje minder?

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

COLUMN NIELS VAN HAARLEM | Op zaterdag ga ik graag naar de markt. Laven aan de veelheid aan geuren en kleuren. Met twee tassen gevuld met groeten, fruit en kaas kom ik huis. Want ik streef natuurlijk een gezonde levensstijl na.

Niet altijd. Soms kom ik met een stuk Belgisch Witblauw thuis. Biefstuk voor gevorderden, zeg maar. Gaar het vacuüm verpakte stuk 30 minuten – zeg nooit een half uur – op 60 graden in de oven, minuutje aanbraden op hoog vuur en klaar. Afblussen met een stevige Italiaanse rode. Laat het u smaken.

Natuurlijk vraagt de slager op de markt altijd of het een onsje meer mag zijn. Nooit of het minder mag. Ik zeg dan altijd ‘ja’ terwijl ik heel goed weet dat de slager altijd bewust meer afsnijdt. Zit al generaties in de genen van de slagersfamilie.

Ik denk dat cardioloog Janneke Wittekoek geen regelmatig bezoeker van de slager op de markt is. Ze heeft in ieder geval helemaal niets met het concept ‘onsje meer’. Integendeel, wat haar betreft mag met in de farmaceutische zorg wel een paar ons minder zijn: halveer altijd de doses medicatie voor vrouwen met cardiovasculaire risicofactoren, want vrouwen verschillen te veel van mannen om standaard het protocol te volgen.

Anatomisch zijn het vrouwen- en mannenhart weliswaar hetzelfde, het verschil zit in hoe het hart ziek wordt en de impact van de cardiovasculaire risicofactoren op het hart. Medicatie doet het anders in een vrouwen- dan wel een mannenlijf. Met dank aan de hormonale cyclus op de uitscheiding, de lagere glomerulaire filtratiesnelheid in de nieren en de tragere maaglediging, zo kreeg ik fijntjes uitgelegd toen ik haar interviewde voor deze editie.

Witttekoek heeft een missie: meer aandacht voor preventie en zorgen dat het verschil tussen het vrouwen- en mannenhart wordt omarmd door zorgverleners. Dat laatste gebeurt onvoldoende. De eerstelijns zorgverleners volgen braaf de richtlijn cardiovasculair risicomanagement en geven standaard 40 mg simvastatine. Dat onsje meer zit kennelijk ook al generaties lang in de genen van zorgverleners. Stop daar nu eens mee, lever maatwerk en start niet met simva maar met 5 mg rosuva, zo luidt haar boodschap.

Inmiddels staat de auteur van tal van boeken voor volle zalen haar boodschap te verkondigen. En is het dringen geblazen voor een consult in haar HeartLife-kliniek waar het vrouwenhart centraal staat.

Niet iedereen is echter gecharmeerd van Wittekoek. Haar tegenstanders die vasthouden aan ingesleten patronen noemen haar wel eens gekscherend Dr. Lariekoek omdat ze de patiënt en preventie té serieus zou nemen.

Ze gaat door roeien en ruiten voor haar patiënt en trekt de apotheker persoonlijk door de telefoon als die het waagt om zonder overleg de patiënt over te zetten op een andere pil omdat de eerste even niet leverbaar zou zijn. Dat doet ze overigens ook met de zorgverzekeraar die maatwerk van die apotheker niet wil financieren.

Willen we de zorg toegankelijk en betaalbaar houden dan moeten we voorlopers als Wittekoek koesteren.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Trots

Trots, zo luidde in 2004 de kop van mijn allereerste redactioneel. Achttien jaar later eindig ik de reeks met dezelfde titel. Tussen toen en nu tel ik zo’n 389 redactiespinsels van mijn hand.

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Web van wantrouwen

Ergens in december zetten huisartsen een handtekening onder het Integraal Zorgakkoord, beter bekend als het IZA. Of niet natuurlijk, want vooralsnog is onbekend wat de pootwachters tot de zorg gaan doen.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens