Ga naar de inhoud

Logistiek in de hoofdrol

In ‘Drijfveren’ spreken we met huisartsen en apothekers over hun vak, ambities en keuzes die ze maken. Oftewel: ‘Wat bezielt uw collega?’ In deze editie spreken we met Ivo Schueler, gevestigd apotheker en co-founder van Apotheek De Hoofdrol BV in Amstelveen.

Op een industrieterrein in Amstelveen bevindt zich sinds 2018 Apotheek De Hoofdrol. Apothekers Ivo Schueler en Ernst Eijssen, zijn de oprichters van deze baxterapotheek. Ivo laat het bedrijf zien. Op de begane grond worden de medicatierollen geproduceerd. Hier zijn medewerkers zeer geconcentreerd aan het werk. Op de bovenste etage staat een pingpongtafel en hangt een dartbord aan de muur. Ivo: “Wij zijn leverancier van medicatierollen. Aanvankelijk als startup maar inmiddels zijn we zo gegroeid dat we geen tijd meer hebben om te pingpongen.”

Ivo (30) studeerde in 2016 af in Groningen: “Na mijn studie ben ik gaan werken bij een consultant- en adviesbureau voor advies en trainingen aan farmaceutische bedrijven, groothandels, apotheken en ziekenhuizen. Het consultancy werk was voornamelijk bij GDS-apotheken* om te helpen bij het behalen van hun kwaliteitsnormen en de validatie. Ik heb toen veel bedrijven gezien, volgde opleidingen en leerde veel. Theoretisch maar ook in de praktijk. Bij de laatste klant kwam ik Ernst tegen. Daar is het idee ontstaan om samen verder te gaan. Aldus geschiedde.”

Dapper. Wat hebben jullie tot dusver opgebouwd?

“In deze apotheek werken inmiddels 10 medewerkers inclusief wijzelf. We leveren aan vijftien openbaar apothekers en verpakken geneesmiddelen conform wet- en regelgeving. Met deze rollen kunnen patiënten zelfstandig en veilig hun geneesmiddelen innemen. Bovendien wordt door de manier van verpakken, verspilling van medicatie tegengegaan. Ook helpen we apotheken graag met het verbeteren van de processen in de apotheek. Daartoe hebben we een eigen apotheekinformatiesysteem ontwikkeld. Waar we aanvankelijk niet op hadden ingezet zijn de vitaminerollen die wij ook leveren. Daar is steeds meer vraag naar.”
Weten openbaar apothekers jullie goed te vinden?
“Wij nemen een stukje logistiek van de apothekers over maar dan moeten ze ons kunnen vertrouwen. Daarbij helpt het zeker dat we zelf apothekers zijn en behoorlijk ambitieus. We willen een goed product leveren en daarom hebben we veel geïnvesteerd in kwaliteit. Vertrouwen hebben we inmiddels wel gekregen en daar bouwen we nu op voort. Wij zeggen bovendien nooit ‘nee’ tegen onze klanten. Halve tabletten, dat is handwerk maar dat doen we ook. Zo hebben we het proces ingericht. Als apothekers eenmaal klant zijn dan blijven ze. Wij zijn 100% onafhankelijk en zijn geen onderdeel van een groothandel, apotheekketen of andere firma. Daardoor kunnen we flexibel opereren en ons volledig focussen op wat het beste is voor de patiënt en onze klanten. Dat spreekt aan.”

Logistiek uitbesteden is efficiënter?

“Een belangrijk deel van het apothekersvak is zorg leveren, voorlichting geven, medicatiebewaking, lab waardes checken en interacties tussen medicatie in de gaten houden. Wij focussen ons op het logistieke gedeelte. Vanuit de overheid is er steeds minder budget voor de zorg in het algemeen en farmaceutische zorg in het bijzonder. Ik zie dat openbaar apothekers het zwaar hebben. De kosten moeten naar beneden maar de kwaliteit van dienstverlening moet hetzelfde blijven. Een van de oplossingen is dat de zorg die apothekers leveren doorgaat maar de logistiek goedkoper moet. Veel apotheken hebben een eigen robot, eigen inpaksystemen maar dat is altijd duurder dan het centraal te regelen.”

Mis je het patiëntencontact niet?

“Nee hoor, ik weet namelijk wat mijn drijfveren zijn. Ik word enthousiast van een bedrijf als dit. Hier ben ik op mijn plaats, meer dan achter de balie. Ons product moet goed zijn, het juiste medicijn in het juiste zakje, op het juiste moment bij de juiste patiënten. Klinkt eenvoudig maar dat is het niet. Het is heel belangrijk dat het zorgvuldig gebeurt met veel controle-momenten. Ik haal er voldoening uit om het proces steeds functioneler te maken. Wij denken voortdurend na hoe we dezelfde service kunnen blijven leveren maar steeds efficiënter. We gaan nu bijvoorbeeld werken met digitale protocollen, scheelt erom veel papierwerk. Daarnaast vind ik de samenwerking met andere apothekers erg leuk. Zij stimuleren ons ook. Zo hebben we onlangs de digitale kijksluiter toegevoegd aan de baxterrollen. We hebben daarvoor zakjes ontwikkeld met een barcode waarmee je met je GSM de kijksluiter kunt bekijken. Dat soort dingen, daar geniet ik van.”

Als we naar buiten lopen vertelt Ivo dat hij binnenkort penningmeester wordt van de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA). Omdat hij niet aan de zijlijn wil staan en invloed wil blijven uitoefenen bijvoorbeeld om te voorkomen dat het logistieke gedeelte van de apotheek wordt overgenomen door niet-apothekers. Het belang is veel te groot. Succes Ivo!

Tekst en fotografie: Cai Vosbeek

*Geautomatiseerd Geneesmiddel Distributiesysteem

Foto (kleur) Iris de Vries

‘Dit soort successen maakt het werk van zorgverleners leuker’

De Vereniging Arts en Leefstijl zette dit jaar een grote stap voorwaarts door de aansluiting bij de Coalitie Leefstijl in de Zorg. Iris de Vries, voorzitter en medeoprichter van de vereniging, ziet grote kansen voor structurele integratie van leefstijlbehandelingen in de patiëntenzorg.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens