Meteen naar de inhoud

Live symposium ‘Beroertepreventie op 1’

De werkgroep Beroertepreventie organiseert op dinsdag 10 mei 2022 in de Green Village te Nieuwegein het live symposium ‘Beroertepreventie op 1’. Deze datum is niet zomaar gekozen: op 10 mei is het de ‘Europese dag van de beroerte’.

Het is een moment om landelijk en internationaal aandacht te vragen voor het herkennen van een beroerte en mensen te informeren hoe zij moeten handelen als iemand plotseling één van de verschijnselen van een beroerte heeft. Ook wordt er op deze dag aandacht gegeven aan manieren om het risico op een beroerte te verlagen.

“Ongeveer een derde van de beroertes wordt veroorzaakt door atriumfibrilleren (AF). Een op de vier personen van 55 jaar en ouder ontwikkelt AF en 25 tot 35% is hier onbekend mee. Een beroerte als gevolg van AF leidt tot zwaardere invaliditeit, vermindering van kwaliteit van leven en heeft grotere impact op patiënten en naasten in vergelijking met beroertes door andere oorzaken. De hoge prevalentie, mortaliteit en de grote kans op ernstige restverschijnselen van een beroerte ten gevolge van AF, maakt dat de noodzaak hoog is om nu in actie te komen,” legt Monique Lindhout uit, directeur patiëntenvereniging Hersenletsel.nl. “De eerstelijn kan hier een centrale rol in spelen. Betere screening en optimalisatie van de behandeling van AF zijn zonder meer haalbaar, betaalbaar en zullen een grote impact hebben op het terugdringen van het aantal beroertes in ons land.”

Het symposium is daarom extra interessant voor huisartsen, praktijkondersteuners / praktijkverpleegkundigen, apothekers en alle eerstelijns zorgprofessionals betrokken bij beroertepreventie.

Van 13:00 tot 17.30 uur is er een rijk gevuld programma met onderwerpen als
“De impact van een beroerte”
en
“Wat te doen als er een herseninfarct ontstaat?”

Keynote speakers zijn: Monique Lindhout (Directeur bij patiëntenvereniging Hersenletsel.nl), prof. dr. Leo Hofstra (Cardioloog en gezondheidswetenschapper) en dr. Janneke Wittekoek (Cardioloog en gezondheidswetenschapper).

In parallelle sessies zal er aandacht zijn voor antistolling op maat bij atriumfibrilleren en voor de optimale behandeling bij atriumfibrilleren. Accreditatie is toegekend bij cluster ABC1, NVvPO, V&VN en KNMP.

Aanmelden voor het symposium kan via beroertepreventie.nl/symposium. Op deze

website is naast meer informatie over het symposium ook het uitgebreide programma te vinden.

Dit artikel is tot stand gekomen met de alliantie Bristol Myers Squibb en Pfizer.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Alliance Healthcare klaar voor groei

Transparantie, samenwerken en duurzaamheid. Dat zijn de drie pijlers waarop Alliance Healthcare zich profileert. Deze Nederlandse speler in de farmaceutische zorg en logistieke dienstverlening is onlangs overgenomen door het Amerikaanse AmerisourceBergen.

Echinacea kan helpen bij de preventie van virusinfecties

Gerandomiseerde klinische studies tonen aan dat Echinacea preventief werkt tegen infecties met endemische virussen en ook tegen infecties met SARS-CoV-2. Dr. med. Rainer Stange en prof. Sebastian Johnston van Imperial College London lichten de onderzoeken toe.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens