Meteen naar de inhoud

Landelijk Schakelpunt nu ook écht landelijk

Het werd tijd. Met ingang van 5 april 2022 vervalt eindelijk de regiobegrenzing van het Landelijk Schakelpunt (LSP). Waardoor uitwisseling van gegevens nu echt landelijk mogelijk is. Zorgverleners kunnen vanaf dat moment dus belangrijke patiëntgegevens raadplegen bij de reguliere zorgverleners buiten hun regio. Het verbaast de meeste patiënten dat dit nog geen praktijk was.

Het was al een langgekoesterde wens van zowel zorgverleners als patiënten. Want ziekte en zorg houden nu eenmaal geen rekening met regiogrenzen. Patiënten gingen er vaak van uit dat hun gegevens in het hele land beschikbaar waren, vanwege regiobegrenzing. De wat? Jawel, opdeling in regio’s. Terwijl zorgverleners uiteraard belemmerd zijn in hun beroepsuitoefening als ze niet beschikken over de noodzakelijke gegevens. De verplaatsing van patiënten tijdens de coronapandemie heeft nog eens extra aangetoond hoe belangrijk het is om, ongeacht wáár, op het juiste moment te kunnen beschikken over belangrijke medische informatie. Vanaf 5 april a.s. kan het daar dus niet meer aan liggen. De belemmering ligt nu dus nog bij de patiënten die voor gegevensuitwisseling (nog) geen toestemming hebben gegeven.

Jaarlijks één miljard berichten
Het Landelijk Schakelpunt (LSP) is de kern voor het beveiligd elektronisch uitwisselen van medische gegevens ten behoeve van de (onvoorziene) behandeling van patiënten. Huisartsen, apotheken, ziekenhuizen en zelfstandige klinieken, GGZ-instellingen, VVT-organisaties, ambulancezorg en ook de Jeugdgezondheidszorg maken gebruik van de infrastructuur. Jaarlijks verzenden zij gezamenlijk bijna een miljard berichten via het LSP.

Contact
Voor vragen of opmerkingen over gegevensuitwisseling kunt u op werkdagen contact opnemen met het VZVZ Servicecentrum via support@vzvz.nl of 070-3173492.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens