Meteen naar de inhoud

Kuipers wil meer productie en export medicinale cannabis

Minister Kuipers wil tot meer mogelijkheden komen voor de inzet en handel van medicinale cannabis. Hij wil de productie en de export verhogen, onder andere door het schrappen van het exportplafond en het herzien van de huidige beperking van productiecapaciteit.

Dat schrijft minister Kuipers in zijn brief aan de Tweede Kamer. Het bevorderen van de internationale handel zal volgens hem wetenschappelijk onderzoek en geneesmiddelenontwikkeling aanjagen. Medicinale cannabis kan grote therapeutische waarde hebben voor patiënten.

Beleidsverruiming
Om de sector van medicinale cannabis verder te brengen, zijn beleidsverruimingen nodig, stelt hij. ‘Ik zie het ook als een logisch moment om binnen Nederland te bezien waar beleid en wetgeving aan verandering toe zijn. Op deze manier kunnen patiënten in Nederland en daarbuiten beter worden geholpen, kunnen innovatie, onderzoek en productontwikkeling nog verder worden aangejaagd en wordt de internationale keten van medicinale cannabis versterkt.’ De voorgenomen beleidswijziging is alleen gericht op medicinale cannabis en is dus niet van toepassing op recreatieve cannabis, zoals verkrijgbaar in coffeeshops.

Handhaving productie- en leveringsketen
Een belangrijk onderdeel van het Nederlandse medicinale cannabisbeleid blijft overeind, namelijk de huidige productie- en leveringsketen van medicinale cannabis voor patiënten (‘de gesloten keten’). Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) draagt op dit moment verantwoordelijkheid voor het leveren van cannabis flos aan apotheken in binnen- en buitenland en aan groothandels die deze aan apotheken leveren. Kuipers stelt in zijn brief: ‘De gesloten keten van BMC is een vertrouwd en kennis- en expertiserijk systeem, die (inter)nationaal een goede reputatie heeft en waarvan een aantal buitenlandse landen gebruik maken.’

Nog niet in basispakket
Vergoeding van medicinale cannabis vanuit het basispakket is momenteel niet mogelijk omdat er onvoldoende bewijs is om de effectiviteit aan te tonen. Daarom zijn onderzoeken naar de therapeutische waarde van groot belang en juist de voorgenomen beleidsaanpassingen moeten die mogelijk maken. ZonMw heeft overigens al opdracht gekregen voor enkele klinische onderzoeken. Zo start er dit jaar nog een onderzoek naar het effect van medicinale cannabis bij kinderen met therapieresistentie epilepsie.

Financiering voor ParkinsonNet

ParkinsonNet is een landelijk zorgnetwerk met ruim 4.000 zorgverleners die gespecialiseerd zijn in parkinson. Er is nu reguliere bekostiging voor de netwerksamenwerking.

Herziene NHG-Standaard Prikkelbaredarmsyndroom toegelicht

De belangrijkste wijzigingen in de herziene NHG-Standaard PDS zijn de calprotectinetest, de proefbehandeling met pepermuntolie als buikpijn op de voorgrond staat en de toepassing van linaclotide als vooral obstipatieklachten aanwezig zijn.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens