Meteen naar de inhoud

Kritiek op wetsvoorstel over digitale gegevensuitwisseling

De Wet elektronische gegevensuitwisseling is ingediend bij de Tweede Kamer. Doel is om te komen tot onderlinge digitale communicatie tussen zorgverleners. Een nobel streven, maar toch bestaan er bedenkingen in het zorgveld. Zozeer dat negen grote organisaties hun bezwaren in een brief kenbaar hebben gemaakt aan de leden van de vaste Kamercommissie voor VWS.

De organisaties betwijfelen of dit wetsvoorstel deze verbetering tot stand brengt. Voordat de systemen volledig in staat zijn tot onderlinge gegevensuitwisseling is er meer nodig. Zoals gemeenschappelijke voorzieningen en open koppelingen. Anders zijn er straks tal van verschillende systemen dat die allemaal voldoen aan de gestelde normen, terwijl de digitale gegevensuitwisseling nog steeds niet van de grond komt.

Infrastructuur

Citaten uit de brief: “Er worden wel afspraken gemaakt over het verplicht digitaal uitwisselen met behulp van door het veld op te stellen informatiestandaarden, maar expliciet géén afspraken over het gebruik van open API’s (Application Programming Interfaces). Met alleen normalisering komen we er niet, zolang er geen generieke infrastructuur is die partijen met elkaar verbindt.”
Met als heldere toelichting ter verduidelijking: Als iedereen zijn eigen stekker (API) maakt, past deze niet altijd in elke stekkerdoos.

De organisatoren houden dan ook een vurig pleidooi om te komen tot een landelijk stelsel van onderling interoperabele zorginfrastructuren en het opnemen van afspraken over het gebruik hiervan en het opnemen van een open API-strategie.

Verregaande bureaucratie

Daarnaast leidt het wetsvoorstel Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (jawel: afgekort tot Wegiz) dat minister Tamara van Ark van VWS heeft ingediend bij de Tweede Kamer tegelijk tot meer bureaucratie. Dit vanwege het beoogde normalisatie- en certificatieproces van individuele gegevensuitwisselingen. En daar zit echt niemand op te wachten.

Zie hier de brief van de negen organisaties aan de Kamercommissie van VWS

*De brief is ondertekend Actiz, Nederlandse GGZ, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU), de organisatie voor de eerste lijn InEen, Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), regionale samenwerkingsorganisaties in Nederland (RSO Nederland), Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorginformatie (VZVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Webinar over jaarverantwoording 2022

Veel zorgverleners moeten in 2023 voor het eerst een jaarverantwoording indienen die voldoet aan de eisen van de Wmg. Een webinar van NZa en AAG op 16 februari 2023 belicht voor zorgverleners de belangrijkste facetten.

Mpox nieuwe naam voor apenpokken

De termen ‘apenpokken’ en ‘monkeypox’ vervangt de WHO door mpox. Deze virusziekte is niet meer A-meldingsplichtig en valt tegenwoordig in groep B1-meldingsplichtig.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens