Meteen naar de inhoud

Krasse taal

Bastiaan Witvliet

FarmaMagazine | Waar zullen we het nu weer eens over hebben, Bas? Hoe Ajax nu wel met de cup met de grote oren er vandoor gaat? Of over de begroting van VWS zoals die op Prinsjesdag is gepresenteerd?

Wat denk je zelf, Niels. In de farmaceutische zorg gaat het nog maar over een ding: De Dure Geneesmiddelen. Iedere keer weer. Zelfs de politieke jongeren vinden er iets van. Lees het interview met misschien wel de nieuwe minister van VWS in deze editie maar eens.

Of neem Dé Brief van minister Bruins, Bas, waarin hij de farmaceutische industrie gemakshalve over een kam scheert, in de hoek zet, ja zelfs op het strafbankje pal onder de guillotine wil plaatsen. Het moet afgelopen zijn met dat schimmige gedoe over prijzen van geneesmiddelen. Kom uit de kast, wees transparant. Want anders zal mijn toorn over u komen en hak ik persoonlijk uw…

Dat is genoeg, Niels. Allemaal geregistreerde krasse taal, zo vlak voor Prinsjesdag nog even laten zien dat deze minister toch echt wel lef en tanden heeft. Pre-verkiezingenpraat ook. In 2021 zijn er weer verkiezingen en de campagne is nu al begonnen zo lijkt het.

Dat het een politiek spel is snap ik, Bas. Farmaceutische bedrijven die van het ene moment op het andere de prijs van een geneesmiddel omhoog gooien zijn verkeerd bezig. Kappen daarmee. Maar door te polariseren, een hele bedrijfstak aan de schandpaal te nagelen doet de discussie geen goed. De oplossing ligt alleen maar verder weg. De standpunten verharden, de hakken gaan in het zand en we komen geen stap verder.

In plaats van lopen te gillen, Niels, moet de minister zijn werk eens goed gaan doen. Het is ooit een politieke keuze geweest om het ontwikkelen en vermarkten van geneesmiddelen over te laten aan commerciële bedrijven. Dan mag je verwachten dat bedrijven er ook geld mee willen verdienen. Maar als de minister vindt dat de farmaceutische industrie de markt verstoort of het maatschappelijke belang niet langer dient, kom dan ook met een politieke oplossing en ga geen moddergooien: vraag de kamer om nieuwe wetgeving die markt en maatschappij in evenwicht brengt. Of neem een keer de trein naar Brussel.

Dus minister, gooi ook eens dat roer om, ga terug naar de basis, kom met nieuwe wetgeving, maar stop met naming en shaming. Dit was best wel een stevige column, Bas.

Ja, ik schrik er zelf ook een beetje van, Niels.

Kintsugi: een gouden litteken

Te koop bij onder andere Bol.com: een Kintsugi-kit. Deze reparatieset zorgt ervoor dat gebroken, kapotte spullen niet in de kliko hoeven te verdwijnen, maar dat we er langer van kunnen genieten. Iets wat misschien op een hippe DIY-techniek (do-it-yourself) lijkt, is – zoals ook bij andere Japanse kunstvormen – meer dan slechts een artistieke vaardigheid.

Portretfoto (kleur) Marc de Leeuw

Obstakel

Het blijft nog zoeken om de ‘apotheker van de toekomst’ gefinancierd te krijgen. Deze apotheker verricht meer zorgtaken, maar de bekostigingsstructuur blijft een obstakel: die is nog steeds gebaseerd op het ter hand stellen van medicatie. Dat staat haaks op een van de zorgtaken van apothekers: het begeleiden van afbouwen van medicatie.

Portretfoto (kleur) Valérie Meijvis

Taal

Hoe ik het in mijn hoofd haalde om ook maar iets met zijn pillen te doen. Die waren voorgeschreven met een reden! Wij waren er alleen maar op uit om met de pillen te stoppen; om te bezuinigen!

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens