Meteen naar de inhoud

Krachtige coalitie

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Het is al weer even geleden dat het roer om zou gaan. U weet wel, de immense berg aan onnodige regels die het leven van u als zorgverlener er zeker niet leuker op maakt moest worden gesloopt. Immers, dagelijks werkt u zich door een stapel administratie en bureaucratie heen. Kost u 40 procent van uw zorgtijd.

Stop daar nu eens mee riepen een aantal huisartsen. Iedereen was enthousiast, van VWS tot zorgverzekeraar, slopen die handel, ontregel de zorg!
Dat was 2015. We zijn nu zes jaar verder. Is het probleem opgelost? Bart Janknegt, bestuursvoorzitter van de VvAA en stuwende kracht achter het initiatief is tevreden dat het onderwerp regeldruk op de agenda staat. Tja…

En over de resultaten? “Zorgverleners geven aan dat op kleine onderdelen een beetje vooruitgang is te zien, maar dat er nog steeds flinke kiezels in de schoen zitten. Het tempo om de problemen op te lossen moet omhoog. Het is aan de beleidsmakers om dit laaghangend fruit te plukken”, zegt Janknegt in deze editie.

Of neem het aanleggen van een ijzeren voorraad medicijnen om een einde te maken aan de voortdurende tekorten waar u en uw patiënten dagelijks last van hebben. Niet door de oorzaken van de tekorten als het preferentiebeleid aan te pakken maar met een grote stapel geneesmiddelen. Wie dat gaat betalen is na jaren overleg nog steeds onduidelijk. Daarom houdt minister Van Ark een proef. Fabrikanten, zorgverzekeraars en koepels gaan onderzoeken wat dat nou kost, zo’n ijzeren voorraad. Voor de resultaten bekend zijn is het 2022 en zijn de tekorten alleen maar verder opgelopen. Een proef over echt vooruitgang te verbloemen. Tja…

Kennelijk lukt het niet om via de weg van het overleg dit laaghangend fruit te plukken. Tijd voor hard ingrijpen. Kijk eens naar de nieuwe politieke partij BBB van Caroline van der Plas die met een ministerie van het platteland op 100 km afstand van Den Haag de problemen van boer en buitenlui wil oplossen. Misschien dat een ministerie voor eerstelijns zorg met standplaats Oss of een aparte staatsecretaris voor de zorgverlener iets voor elkaar krijgt?

Of laat politici met goeie banden met huisarts en apotheker in de Tweede Kamer de handen ineen slaan. Zijn er genoeg van. Neem Jeroen van Wijngaarden, draagt de apotheker een warm hart toe want was lobbyist bij apothekenorganisatie KNMP en in de farmaceutische industrie. Of Bart Smals, komt weer in de bankjes als zijn partij gaat regeren, ís zelfs apotheker en voormalig bestuurder bij diezelfde KNMP. Judith Tielen heeft ooit geneeskunde gestudeerd. En als arts-onderzoeker Nicki Pouw van JA 21 aansluit bij deze drie VVD-ers ontstaat toch een krachtige coalitie die nu eens echt iets kan betekenen voor huisarts en apotheker.

Niels van Haarlem, Redacteur

Total Recall

Hoewel actiescènes uit de jaren negentig in schril contrast staan met scènes die tegenwoordig van het filmdoek spatten, is het plot van Total Recall uit 1990 nog steeds futuristisch. Voor wie Arnold Schwarzenegger toen heeft gemist: in deze film kan de hoofdpersoon een vakantie naar Mars niet betalen en kiest hij ervoor om een virtuele vakantie in zijn hersenen te laten implanteren. Dat brengt echter herinneringen aan een gewist verleden naar boven.

Portretfoto (kleur) Marc de Leeuw

Slimmigheidjes bij COPD

De therapietrouw bij COPD laat helaas nog steeds te wensen over. Ook de inhalatietechniek is bij veel patiënten suboptimaal. Tel daarbij op dat veel zorgverleners niet alle ins en outs van inhalatoren weten – hoe zou dat ook kunnen met de toenemende druk op de eerste lijn en nieuwe inhalatoren die de markt overspoelen? – en de conclusie is dat er bij de medicamenteuze behandeling van COPD nog veel ruimte voor verbetering is.

Portretfoto (kleur) Marc de Leeuw

2050?

Wanneer zijn de geneesmiddelentekorten opgelost? 2030? Of is 2050 realistischer? Om het nog maar eens te herhalen: de tekorten rijzen de pan uit.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens