Meteen naar de inhoud

KNMP-congres: In het teken van biologicals

shutterstock_119560441webHet thema van het KNMP-congres is dit jaar immunologie. Een actueel onderwerp nu de kennis over immunologische processen die aan verschillende aandoeningen ten grondslag liggen zo snel toeneemt. Het aantal aandoeningen waarvoor een biological kan worden ontwikkeld, wordt hierdoor schier eindeloos.

Biologicals vormen een onderwerp dat voor het eerst en het laatst tijdens de wetenschapsdag van 2000 aan de orde is geweest. “We hebben ook getwijfeld of we het dit jaar moeten doen”, zegt  Marcel Bouvy, voorzitter programmacommissie wetenschappelijke bijeenkomsten bij de KNMP. “Destijds was het voor apothekers nog een redelijk onbekend onderwerp, maar inmiddels zijn biologicals gemeengoed geworden. Wij denken dat de kennis erover onder veel apothekers desondanks nog beperkt is. De behandeling is nog steeds vooral in specialistische handen. Bovendien hebben we discussie gehad of het voor openbaar apothekers nog wel een voldoende relevant onderwerp is, gezien de overheveling van de distributie naar de tweede lijn. Wij waren echter van mening dat dit geen argument is om geen aandacht aan dit thema te besteden. Een groot aantal nieuwe middelen heeft biologische werkingsmechanismen en het is ook voor apothekers in de eerste lijn relevant om die te kennen. Zij moeten bijvoorbeeld weten wat er moet gebeuren wanneer een patient die met een biological wordt behandeld een antibioticum krijgt of gevaccineerd moet worden. We zullen dus ook nadrukkelijk aandacht besteden aan dit soort praktische zaken.”

De apothekers die de wetenschapsdag bijwonen, ontvangen informatie over de vraag hoe biologicals ingrijpen in het menselijk lichaam en hoe deze werking zich verhoudt tot andere geneesmiddelen die op het immuunsysteem aangrijpen. “Hiernaast zullen we ook uitgebreid stilstaan bij de farmaceutische eigenschappen”, vertelt Bouvy. “Het betreft complexe eiwitten. Niet alleen de chemische structuur, maar bijvoorbeeld ook de wijze waarop deze opgevouwen zijn bepaalt de werking. Daarmee zijn dit soort verbindingen bijvoorbeeld veel gevoeliger voor bewaarcondities dan een middel als insuline.”

De KNMP wil de apothekers zo meer inzicht geven in de eigenschappen en toepassing van deze middelen, maar vooral ook een aantal praktische tips aanreiken over wat zij kunnen betekenen bij de begeleiding van de gebruikers van biologicals.

Als persoonlijke noot voegt Bouvy toe dat hij verwacht dat het voor veel apothekers erg leuk zal zijn om Daan Crommelin te horen spreken over de farmaceutische eigenschappen van monoklonale antilichamen. Hij vertelt: “Professor Crommelin is echt een pionier op dit gebied geweest en veel apothekers hebben ooit college van hem gehad. Ik ben dus heel blij dat hij het farmaceutsiche verhaal wil verzorgen.” ❦

Het KNMP-congres vindt op 8 en 9 oktober plaats in het Beatrix Theater van het Jaarbeurs Congrescentrum in Utrecht. De wetenschapsdag (8 oktober) is voor ziekenhuisapothekers geaccrediteerd met zes accreditatie-uren en voor openbare apothekers met vijf. De apotheek praktijkdag (9 oktober) staat in het teken van zorg in de buurt. Zowel openbare apothekers als ziekenhuisapothekers kunnen hiermee vijf accreditatie-uren verdienen.

Tekst: Frank van Wijck

Najaarsronde coronavaccinatie

De coronavaccinatie voor specifieke doelgroepen start op 2 oktober aanstaande. Zorgprofessionals kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak bij de GGD maken voor een coronaprik.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens