

Wat zit jij nu weer naar je horloge te staren, Niels? Weet je niet hoe laat het is? Klokkijken is nooit jouw kernkwaliteit geweest. Voor de goede orde: het is 11.15 uur en je bent een kwartier te laat met je artikel.
Dit is geen horloge, Bas. Dit is de Apple Watch serie 6. Ik meet as we speak hartslag en saturatie. Kijk, dit is het percentage zuurstof dat mijn rode bloedcellen van mijn longen naar de rest van mijn lichaam vervoert. Als ik dat zuurstofgehalte in mijn bloed een beetje in de gaten houd, geeft me dat inzicht in mijn algehele gezondheidstoestand en welbevinden. Meten is weten, en met een gezond lijf en dito geest overleef vast ik mijn vroeg gestorven oom, huisarts, en word ik zeker nóg ouder dan mijn vader, apotheker, van 93 jaar.
Goed bezig, ouwe knakker in wording! Preventie, gezonde levensstijl, zijn de toverwoorden van vandaag. Prepareren in plaats van repareren, gezond houden in plaats van gezond maken, voorzorg in plaats van nazorg. Het is nu eenmaal bewezen efficiënter, beter, goedkoper en dus doelmatiger om mensen zo lang mogelijk gezond en thuis te houden, Niels.
Dat de gezondheidzorg en vooral de eerste lijn zich nu focussen op preventie is een logische stap voor een maatschappij met deelnemers die almaar ouder worden. Voor het erkennen van de waarde van preventie hoef je dan ook geen klokkijker, wiskundige of directeur van een federatie te zijn. De grote vraag is hoe maatschappij en zorg die stap zetten, Bas.
Dat wordt de uitdaging, Niels, in een maatschappij waarbij de patiënt die een programma volgt om te stoppen met roken tegelijkertijd wordt gebombardeerd met reclames voor ongezonde voeding. Zolang bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie en de supermarkt extra suikers in voedingsmiddelen stoppen is het voor de zorgverlener vechten tegen de bierkaai.
Veranderingen in de zorg gaan stap voor stap, met veel vallen en soms weer opstaan, Bas. En het is een kwestie van mindshift en geloven in de kracht van gezondheid. Lees het interview met Thomas Plochg van de Federatie voor Gezondheid in deze editie maar eens.
Die kleine stapjes worden al gezet in de praktijk van de eerste lijn, Niels. Een Haagse apotheker die met het concept Pillen en Praten verder kijkt dan het recept van de voorschrijver. Niet het potje medicijnen, maar het gesprek met de patiënt staat daar centraal. Of de huisartsen die het gedachtegoed Positieve Gezondheid van Machteld Huber omarmen of zich individueel aansluiten bij de vereniging van Arts en Leefstijl.
Over kleine stapjes gesproken, Bas: saturatie van 98%, maar hoe laat het is kan ik even niet zien.