Meteen naar de inhoud

Kickstart Medicatieoverdracht gaat op korte termijn van start

Op 7 december jl. heeft de Tweede Kamer ingestemd met het amendement voor het vrijmaken van financiering voor de ‘Kickstart Medicatieoverdracht’. Dat is een belangrijke volgende stap in het digitaal uitwisselen van medicatiegegevens. Met de Kickstart wordt de informatiestandaard Medicatieproces en de richtlijn ‘Overdracht van medicatiegegevens in de keten’ in beperkte setting getoetst in de praktijk. Dit ter voorbereiding van de implementatie voor het gehele zorgveld.

Bij de digitale overdracht gaat het bijvoorbeeld om uitwisselen van gegevens van ziekenhuis naar huisarts, apotheek, thuiszorg en verpleeghuis. Door die uitwisseling kunnen zorgmedewerkers de toedienlijst digitaal ter beschikking krijgen. Voor die digitale overdracht komt heel veel kijken. Zo moeten systemen op elkaar zijn aangepast om gegevens te kunnen uitwisselen, en er moet zijn geregeld wie toegang heeft.

Voordat zorgbreed medicatiegegevens kunnen worden uitgewisseld, worden tijdens de Kickstart de informatiestandaard Medicatieproces en de richtlijn ‘Overdracht van medicatiegegevens in de keten’ in beperkte setting getoetst in de praktijk.

Subsidieregeling volgt
In het landelijk programma ‘Medicatieoverdracht’ werken alle (ruim 20) partijen met elkaar samen en daarbij zijn softwareleveranciers betrokken. Het landelijke programma moet bijdragen aan veilig medicatiegebruik, kwaliteit van zorg en transparantie. Want complete, goede elektronische overdracht van medicatiegegevens is uiteraard belangrijk en kan onnodige medicatiefouten en ziekenhuisopnamen voorkomen. Daarnaast vervangt digitale uitwisseling tijdrovende administratieve werkzaamheden.

Voor de Kickstart komt in januari een subsidieregeling beschikbaar. Zodra deze bekend is, wordt de tekst gepubliceerd op de site: samenvoormedicatieoverdracht.nl, onder het kopje ‘nieuws’.

Informatiebijeenkomsten
Ook worden er eind januari online informatiebijeenkomsten georganiseerd voor geïnteresseerden in de Kickstart. Gezien de impact op het gehele zorgveld, betreft het een relevant en interessant onderwerp. Deelname is zinvol en opgave daarvoor is vanaf nu mogelijk. Voor zorgverleners is er een keuze uit bijeenkomsten op:
maandag 24 januari van 11.00 – 12.30 uur
donderdag 27 januari van 16.00 – 17.30 uur
Wilt u een van deze twee bijeenkomsten bijwonen, dan kunt u zich hier aanmelden.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens