Meteen naar de inhoud

Kamersteun burgerinitiatief Lyme

lymeziekteDen Haag – Er is Kamerbrede steun voor een burgerinitiatief om een expertisecentrum ziekte van Lyme op te richten. Het is voor het eerst dat een burgerinitiatief een meerderheid krijgt. Het VuMC en het UMC St Radboud in Nijmegen gaan samen met de minister en het RIVM om tafel voor een plan van aanpak.

Het UMC St Radboud heeft op dit moment een expertisecentrum, maar de Kamer en de minister willen graag dat er één landelijk centrum komt dat de voorlichting, diagnose en behandeling onder zijn hoede heeft. De oprichting van zo’n centrum is al jarenlang een wens van de patiëntenvereniging. Het UMC St. Radboud heeft sinds enige jaren een polikliniek gespecialiseerd in Lymeziekte. Internist-infectiologen van dit ziekenhuis realiseren zich dat de ziekte van Lyme niet altijd makkelijk te diagnosticeren en te behandelen is. Zij verrichten inspanningen ter verbetering van de diagnostiek en behandeling en hebben veel ervaring en expertise opgebouwd met late/chronische en complexe Lyme. Zij zijn koploper waar het gaat om betere zorg voor Lymepatiënten en het hierbij betrekken van patiënten. Specialisten en huisartsen, die advies nodig hebben over een patiënt, kunnen contact opnemen met het Lyme-artsenteam van het UMC St. Radboud.

De ziekte van Lyme leidt momenteel tot een zorgwekkend aantal zelfdodingen. De afgelopen maanden hebben meerdere chronische Lymepatiënten zichzelf van het leven beroofd, daartoe gedreven door hun medisch uitzichtloze situatie. De Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten luidt de noodklok. De drama’s zijn het directe gevolg van vaak jarenlange gemiste diagnoses en daardoor te laat gestarte behandelingen en onvoldoende intensieve behandelingen. De Telegraaf besteedde in de editie van 5 april jl. aandacht aan dit onderwerp met een artikel op de voorpagina en ook in het NOS Journaal kwam het alarmerende bericht voorbij. De handtekeningen van het burgerinitiatief zijn vier jaar geleden aangeboden aan Kamerleden. De Kamer heeft advies gevraagd bij de Gezondheidsraad. Gisteren was het afrondende debat over het burgerinitiatief.

www.radboudumc.nl
www.lymevereniging.nl

Tekst: Reinold Vugs

Modernisering GVS: van uitstel naar afstel

De herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) is definitief van de baan. Minister Kuipers vindt de gevolgen voor patiënten, apothekers en voorschrijvers te groot.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens