Meteen naar de inhoud

Jext®: altijd paraat bij anafylactische shock

NL-Jext-pens-met-labelDe Jext adrenaline auto-injector van ALK is niet zomaar een adrenalinepen. Deze pen hoeft niet onder speciale condities te worden bewaard (niet in de vriezer bewaren) en hoeft niet te worden beschermd tegen daglicht. Bovendien heeft hij een houdbaarheidstermijn van twee jaar na productie. Als de patiënt gebruik maakt van het Jext ondersteuningsprogramma, wordt de patiënt op tijd gewaarschuwd dat hij bij de apotheek een nieuwe pen kan halen. Dit alles bij elkaar geeft de patiënt het vertrouwen dat hij een houdbare pen beschikbaar heeft wanneer dat nodig is.

De gevaren van bekende allergenen als voedings­middelen (bijvoorbeeld pinda’s, vis of schaaldieren), geneesmiddelen en insectengif van bijvoorbeeld bijen en wespen liggen overal op de loer. Iedereen met een ernstige allergie voor dergelijke allergenen kan er op een gegeven moment mee te maken krijgen, maar weet vooraf nooit wanneer dit zal gebeuren. Het is dus zaak altijd adrenaline bij de hand te hebben, in een zodanige vorm dat onder alle omstandigheden directe toediening mogelijk is.

Snelle toediening van adrenaline op het moment dat zich bij iemand een anafylactische shock aankondigt, kan een fatale afloop van de anafylactische reactie voorkomen. Het zorgt ervoor dat de werking van het hart, de longen en de bloedvaten voldoende op niveau blijft om tijd te winnen totdat professionele medische hulp beschikbaar is.

Snel en eenvoudig
De Jext adrenaline auto-injector zorgt ervoor dat directe toediening van adrenaline altijd binnen handbereik is. Jext is een gebruiksvriendelijke voorgevulde pen, iets dikker dan een dikke balpen, die het mogelijk maakt om eenmalig een afgepaste dosis toe te dienen of te laten toedienen. Een gele veiligheidsdop voorkomt vroegtijdige activatie van de naald. De adrenaline auto-injector is geschikt voor iedereen die in het verleden een ernstige allergische reactie heeft doorgemaakt of hiervoor tot de risicogroep behoort.

Het gebruik van Jext is heel eenvoudig. Belangrijk is om de gele veiligheidsdop pas te verwijderen op het moment dat de pen echt gebruikt moet worden en om nooit de duim of hand op de zwarte naaldbeschermer te houden. Hier komt namelijk de naald uit die nodig is om de adrenaline te injecteren. Toediening geschiedt door de veiligheidsdop te ver­wijderen, de pen met de zwarte injectorpunt recht op de buitenkant van de dij te zetten en deze injectorpunt stevig in te drukken totdat een klik hoorbaar is. De naald komt dan tevoorschijn (dit kan door de kleding heen) en zorgt ervoor dat de adrenaline rechtstreeks in de bovenbeenspier wordt geïnjecteerd. Als de patiënt of de omstander die hem helpt de pen na tien seconden weer verwijdert, sluit de naaldbeschermer zich direct over de naald heen. Hiermee wordt voorkomen dat iemand onbedoeld met de naald in contact komt.  Tien seconden over de injectieplaats wrijven helpt om de adrenaline snel in het lichaam te distribueren. Ondertussen moet verdere professionele hulp worden ingeroepen.

Trainer Box
Hoewel het gebruik van Jext eenvoudig is, is het toch belangrijk om er op een rustig moment en heel regelmatig mee te oefenen. Speciaal hiervoor heeft ALK de Trainer Box Anafylaxie ontwikkeld. Hierin bevindt zich een Jext Simulator die geen naald en geen adrenaline bevat. De patiënt én zijn omgeving kan hiermee oefenen en ervaring en routine opdoen voor als het echt nodig is om de adrenaline toe te dienen. De Simulator is ook te gebruiken op scholen en kinderdagverblijven. De patiënt kan de Jext Simulator kosteloos verkrijgen via www.levenmetanafylaxie.nl, ook zijn de Simulators kosteloos aan te vragen voor in de apotheek via 036 5397840 of infonl@alk.net.

Online ondersteuning
Het is nuttig dat u patiënten bij het verstrekken van Jext verwijst naar www.levenmetanafylaxie.nl. Hier vinden zij uitgebreide informatie over anafylaxie en Jext. Ook kunnen ze hier gebruik­maken van het ondersteuningsprogramma Jext Support, dat helpt om de Jext tijdig te vervangen. Het is immers belangrijk altijd over een Jext te beschikken die de houdbaarheidsdatum niet heeft overschreden. Na registratie ontvangt de patiënt 21 dagen en tien dagen voor het verlopen van de houdbaarheidstermijn een email met een herinnering een nieuw exemplaar te bestellen en op te halen bij de apotheek.

Jext is in twee varianten beschikbaar: Jext 300 microgram (rood, voor mensen van dertig kilo of meer) en Jext 150 microgram (geel, voor kinderen tussen vijftien en dertig kilo). Beide zijn alleen op recept verkrijgbaar en worden door alle zorgverzekeraars vergoed.
Anders dan de huidige pennen op de markt1 biedt Jext een lange houdbaarheid van twee jaar na productie, bovendien wordt die houdbaarheid niet beïnvloed door blootstelling aan daglicht. De patiënt hoeft Jext niet onder speciale condities te bewaren (alleen niet in de vriezer bewaren) en kan de pen dus altijd bij zich dragen, klaar voor gebruik als het nodig is.

1. SPC Anapen®, Epipen® en Jext® op www.cbg-meb.nl

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens