Meteen naar de inhoud

Jacht op de jichtpoot

triadesk-1497Toen het mij overkwam had ik geen flauw benul, maar ik blijk dus een regelrechte jichtlijder te zijn. Die eerste keer kwam ik met gillende jammerklachten (echte mannen zoals ik overdrijven vaak) op een zondagmiddag terecht op de huisartsenpost. Daar kreeg ik een medicijn mee dat direct verlichting zou brengen. Inderdaad een wondermiddel; ik kon weer lopen.

Toen de jicht een jaartje later toch was teruggekomen, belde ik mijn huisarts vanuit de auto voor een identiek receptje. Einde werkdag even langs de apotheek. In-en-uit en zoef-weg, kuurtje diclofenac op zak. Een derde bezoek aan de huisarts en de apotheker is er nooit van gekomen. In plaats daarvan kocht ik preventief een identieke NSAID bij het Kruidvat. Dat ligt daar gewoon in het schap! Aan de kassa vroeg een roodharig meisje of ik nog vragen had over het geneesmiddel. Met een opgetrokken wenkbrauw zei ik van niet.

Nu heb ik helemaal niets tegen roodharigen. Integendeel zelfs. Al moet ik bij de aanblik van een rossige haardos vaak denken aan een dialoogje op het werk:

‘Wist jij dat dat rode haar van jou zijn oorsprong heeft in een neanderthaler-gen?’
‘Nou, dat betwijfel ik’, antwoordde ze zelfbewust.
‘En dat neanderthalers al op jonge leeftijd volwassen waren?’
‘Dat kan zo zijn’, sprak ze achterdochtig.
Wat dus betekent dat hun hersenontwikkeling al heel vroeg stopte’, riep ik.
Waarna ze het gesprek afmaakte met een wederzijds plezier opleverend ‘dat heb ik weer …’

Goed, als zo’n gekortwiekt brein aan de kassa je medisch-wetenschappelijke informatie wil geven, levert dat een surrealistisch tafereel op. Maar één ding was overduidelijk: ze toonde meer interesse in mij dan de apotheker. Terwijl er juist over jicht, in combinatie met medicijnen, voeding en beweging, veel te vertellen valt. Ik had dat alles graag gehoord van een deskundige. Het had me waarschijnlijk een trouwe klant van die apotheek gemaakt. En het had zeker wat omzet opgeleverd in aanpalende anti-jicht-spullen. Nu moest ik het doen met een vroegrijpe caissière, Google en mijn wonderlijke medicijnencocktailbar.

De boodschap mag duidelijk zijn. Mijn hooggekwalificeerde apotheker laat zich hier aftroeven door de drogisterijketens. Ideeën om de apotheker een belangrijkere rol te geven in vroegsignalering en preventie zijn er wel – zie bijvoorbeeld het Witboek Farmacie van de KNMG uit 2011 en de Strategische Zorgagenda van de RVZ uit 2010 – maar de apothekerspraktijk kan nog heel wat leren van neanderthalers als het om klant­gerichtheid gaat.

Voor mijn vliegend jicht en andermans kleine kwalen is de apotheker de perfecte vraagbaak. Laagdrempeliger, goed­koper en vaak ook deskundiger dan de huisarts. Maar dan moet er wel in een hogere versnelling worden gelopen! Ga ervoor, dames en heren apothekers! Moeilijk is het immers niet om mij bij te benen…

Reageren: mail naar ruudvanderdonk@triadesk.com

Kintsugi: een gouden litteken

Te koop bij onder andere Bol.com: een Kintsugi-kit. Deze reparatieset zorgt ervoor dat gebroken, kapotte spullen niet in de kliko hoeven te verdwijnen, maar dat we er langer van kunnen genieten. Iets wat misschien op een hippe DIY-techniek (do-it-yourself) lijkt, is – zoals ook bij andere Japanse kunstvormen – meer dan slechts een artistieke vaardigheid.

Portretfoto (kleur) Marc de Leeuw

Obstakel

Het blijft nog zoeken om de ‘apotheker van de toekomst’ gefinancierd te krijgen. Deze apotheker verricht meer zorgtaken, maar de bekostigingsstructuur blijft een obstakel: die is nog steeds gebaseerd op het ter hand stellen van medicatie. Dat staat haaks op een van de zorgtaken van apothekers: het begeleiden van afbouwen van medicatie.

Portretfoto (kleur) Valérie Meijvis

Taal

Hoe ik het in mijn hoofd haalde om ook maar iets met zijn pillen te doen. Die waren voorgeschreven met een reden! Wij waren er alleen maar op uit om met de pillen te stoppen; om te bezuinigen!

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens