Meteen naar de inhoud

Ivoren toren

Bastiaan Witvliet
Niels van Haarlem

Dat was een groot politiek succes, Bas! Het schrappen van de vergoeding vitamine-D. Sinds januari van dit jaar worden de meest gebruikte vitamine-D-tabletten niet meer vergoed door de basisverzekering. Een maatregel die de zorg goedkoper zou moeten maken. Zou moeten, want het blijkt dat de kosten helemaal niet afnemen, maar juist toe. En wel met 5 miljoen.

Kwestie van foutje, bedankt. Maar wees eerlijk: deze maatregel was op voorhand al gedoemd te mislukken, Niels. Al bij het maken van de plannen was zo een beetje iedereen tegen, van patiënten-vereniging tot zorgverlener. Maar de beleidsmakers in Den Haag dachten het weer eens beter te weten en voerden de maatregel in.

Dat kan wel zo zijn, Bas. Een eenvoudig rekensommetje: de totale kosten voor de vitaminepillen met 800 eenheden bedroeg vorig jaar 38,4 miljoen euro. Daarvan was slechts 9 miljoen euro voor de medicijnen en ruim 29 miljoen voor de apothekers die de middelen overhandigden. Daar zou toch winst te behalen moeten zijn, want deze producten zijn als zelfzorg en dus zonder recept bij de drogist en apotheek te halen. Laaghangend fruit dus.

Dat zou je inderdaad denken, maar de praktijk die we al van verre zagen aankomen is weer eens weerbarstiger, Niels. Er spelen dingen af in de spreekkamer van de huisarts die niet te voorspellen zijn. De helft van de patiënten die vorig jaar nog vitamine 800 eenheden kreeg voorgeschreven op recept, kreeg dit jaar van de huisarts een recept voor 5.600 eenheden. Sterker nog, er waren patiënten die zijn overgestapt van 800 naar 25.000 eenheden

Je hebt gelijk, Bas. Als er iemand iets te verwijten valt zijn het de bedenkers van dit soort plannen. Die vanuit de ivoren toren neerkijken op de werkers in het zorgveld en denken dat het eenvoudig is om het gedrag van patiënten en zorgverlener in de spreekkamer en aan de balie te beïnvloeden door dit soort maatregelen. Zo werkt het niet in de zorg weten we. Maar hoe het dan wel moet?

Leuk dat laaghangend fruit, maar dat levert dus geen ene euro op, Niels. Willen we echt iets veranderen in de zorg dan moeten we maatregelen nemen die wel effect hebben. Laten we om te beginnen alleen nog maar therapieën vergoeden uit het basispakket die bewezen effect hebben. Is iets niet evidence based, hup uit het basispakket.

Goed idee, Bas. Zal ik de beleidsmakers in Den Haag eens bellen hierover?
Doe maar niet, Niels. Die zijn vast te druk om het ‘grote’ succes van de vitamine D maatregel politiek uit te leggen en het gesprek aan te gaan met zorgverzekeraars en betrokken beroepsgroepen om eens na te gaan hoe dit toch allemaal heeft kunnen gebeuren.

Portretfoto (kleur) Marc de Leeuw

Farmacotherapeutische zorgen

Niemand zal het gemist hebben: in de eerste maanden van het jaar trokken meerdere artsen, apothekers en andere zorgverleners aan de bel over toenemende medicijntekorten. Vrijwel tegelijkertijd sloot een Nederlandse generieke medicijnfabriek – bijna – haar deuren. De gevolgen van een eventueel faillissement voor patiënten zullen we gelukkig nooit weten.

Droge ogen

‘Heeft u misschien iets tegen droge ogen?’ Ik werp een blik op de medicatielijst: laag gedoseerd amitriptyline, dat zou weleens de boosdoener kunnen zijn. Van zenuwpijn in de benen heeft meneer al jaren geen last meer, dus het besluit om af te bouwen is snel gemaakt.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens