Meteen naar de inhoud

Invloed van medicijnen op rijvaardigheid in categorieën ingedeeld

Veel medicijnen hebben veel invloed op de rijvaardigheid. Jaarlijks slikken bijna 5,5 miljoen Nederlanders dergelijke medicatie, waardoor ze niet mogen deelnemen aan het verkeer. Een deel van hen maakt toch gebruik van de auto of de fiets, soms uit onwetendheid. Goede informatie vanuit zorgverleners over het effect van medicijnen op de rijvaardigheid is daarom van groot belang.

Bij 2,1 miljoen mensen gaat het om een middel met zelfs een ernstige of potentieel gevaarlijke invloed. Het betreft vooral slaap- en kalmeringsmiddelen (1,6 miljoen gebruikers) en sterkwerkende pijnstillers (0,9 miljoen gebruikers). Mogelijke effecten van rijgevaarlijke medicijnen zijn duizeligheid, sufheid, moeite met concentratie, wazig zien en een verminderde coördinatie. Het gevolg is dat men minder snel op onverwachte situaties reageert, met een verhoogde kans op ongelukken.

Categorie-indeling
De invloed van medicijnen op de rijvaardigheid wisselt. Om deze invloed duidelijk te maken, zijn ze ingedeeld in categorieën. Hoe hoger de categorie, hoe meer invloed het medicijn heeft op de rijvaardigheid. Bij medicijnen uit categorie I mag je alleen niet rijden als je rijgevaarlijke bijwerkingen ervaart. Bij medicijnen uit categorie II mag je tijdelijk niet rijden. Bij categorie III mag je meestal langdurig niet rijden. Op rijveiligmetmedicijnen.nl kan opgezocht worden in welke categorie een medicijn valt en of bij gebruik rijden is toegestaan. Daarnaast hebben artsen en apothekers volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) de plicht om de patiënt in te lichten over mogelijke bijwerkingen van de voorgeschreven medicijnen en over mogelijke alternatieven.

Categorie III
In categorie III gaat het vooral om opioïden, anxiolytica, hypnotica en sedativa, antidepressiva en antihistaminica. De top 5 van de meest gebruikte medicijnen uit categorie III zijn: oxazepam, tramadol, temazepam, amitriptyline en diazepam. Voor een goed overzicht van categorie III, zie de site van SFK.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens