Meteen naar de inhoud

Internationale vergelijking zorg en gezondheid

De eigen betalingen aan genees- en verbandmiddelen bedroegen in Nederland 2 procent van de totale uitgaven aan gezondheidszorg. Dat is, samen met Frankrijk en Duitsland, het laagste van de westerse landen. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de OESO-publicatie Health at a glance 2019, met indicatoren over gezondheid en zorg van een groot aantal, voornamelijk westerse landen.

Het percentage eigen betalingen is in Nederland beduidend lager dan in België, waar het gaat om 4 procent van de totale gezondheidszorguitgaven. De verschillen zijn nog aanzienlijker in vergelijking met de Verenigde Staten, waar de uitgaven 12 procent bedragen en Griekenland, met 13 procent.

Weinig eigen betalingen aan geneesmiddelen
In Nederland is er dus sprake van weinig eigen betalingen aan geneesmiddelen. Het aandeel eigen betalingen aan geneesmiddelen is ook niet veel hoger dan tien jaar eerder. Het is tussen 2008 en 2013 vooral gestegen door het hoger geworden eigen risico. In Spanje is het aandeel eigen betalingen in die periode bijna verdubbeld en in Griekenland is er zelfs sprake van meer dan een verdubbeling.

Aantal rokers gedaald
Nederland scoort redelijk wat betreft het roken. Het percentage dagelijkse rokers van 15 jaar of ouder in 2017 was Nederland 17 procent. Dat was tien jaar daarvoor nog 23 procent. De daling in ons land is net iets sterker dan gemiddeld in de landen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling): waar het van 2007 – 2017 is gedaald van 23 procent tot 18 procent.

De verschillen tussen de landen zijn overigens groot. In enkele landen, zoals in Slowakije en Oostenrijk, is het percentage zelfs gestegen. In Griekenland is het percentage rokers gedaald van 40(!) procent in 2006 naar 27 procent in 2014. Maar in veruit de meeste landen zijn er inmiddels minder rokers. Met als Europese winnaar IJsland, waar slechts 9 procent van de bevolking rookt.

Meer informatie
Zie de berichtgeving van het CBS
Zie het OESO-rapport: Health at a glance 2019

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Uitbreiding overzicht voorzetkamers

LAN heeft alle inhalatoren en voorzetkamers op één site geplaatst. Onlangs is daar de AeroChamber2go™ aan toegevoegd, een kleine voorzetkamer, bestemd voor gebruik onderweg.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens