
De eerste week van november is de internationale bijwerkingenweek. Een initiatief van de WHO waaraan organisaties in ruim 70 landen meedoen. Voor ons land zijn dat medicijnautoriteit CBG en bijwerkingencentrum Lareb. In deze week wordt aandacht gevraagd voor het melden van bijwerkingen. Want hoe meer bekend is over de bijwerkingen van medicijnen, hoe veiliger medicijnen kunnen worden gebruikt.
De medewerking van patiënten en zorgverleners is nodig voor het melden van bijwerkingen. Ondanks alle testen is niet alles bekend. Elk medicijn heeft een risico op bijwerkingen. Zo kunnen medicijnen andere bijwerkingen geven wanneer ze met andere medicijnen worden gebruikt, of wanneer iemand meerdere aandoeningen heeft. En soms is een bijwerking zo zeldzaam dat deze tijdens de testen op proefpersonen niet is ontdekt.
Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter medicijnautoriteit CBG : “In de bijsluiter staat alle bekende informatie over de mogelijke bijwerkingen van een medicijn. Toch kan het zijn dat de ernst van een bijwerking anders is dan uit onderzoek bleek. Of kan er een nieuwe bijwerking optreden. Daarom is melden belangrijk; nieuwe bijwerkingen, maar ook bijwerkingen die al in de bijsluiter staan. Zo krijgen we een beter beeld van de veiligheid van een medicijn.”
Covid-19
Vlak na de eerste coronapiek vroegen het Europees medicijnagentschap EMA en het CBG aan Covid-19-patiënten om mogelijke bijwerkingen van hun medicijnen te melden. Ook zijn er inmiddels nieuwe medicijnen tegen Covid-19 ontwikkeld, waardoor het extra belangrijk is om snel meer inzicht te krijgen in de risico’s en bijwerkingen. Voor remdesivir, het eerste goedgekeurde medicijn voor de behandeling van Covid-19 bij ernstig zieke patiënten, heeft het Lareb al de eerste meldingen van bijwerkingen ontvangen.
Melden
Medicijngebruikers en zorgverleners kunnen een vermoedelijke bijwerking melden bij Bijwerkingencentrum Lareb, via www.mijnbijwerking.nl.
Bron: CBG