Ga naar de inhoud

Onderzoek Zorginstituut naar maculadegeneratie

Ruim 1,3 miljoen mensen van 55 jaar en ouder hebben maculadegeneratie. Een ingrijpende oogaandoening die grote invloed heeft op het dagelijks leven. Het kan leiden tot ernstige slechtziendheid. Het aantal mensen met deze oogziekte zal de komende 20 jaar toenemen. Zorginstituut Nederland onderzoekt hoe de zorg voor deze patiëntengroep kan worden verbeterd.

Het onderzoek naar maculadegeneratie is één van de twee projecten binnen het programma Zinnige Zorg over oogziekten. Het andere onderzoek richt zich op de zorg voor mensen met staar.

Hoge kosten
Maculadegeneratie is een veelvoorkomende, voor patiënten ingrijpende aandoening met aanzienlijke kosten. De gedeclareerde kosten voor zorg bedroegen in 2016 in totaal 156 miljoen euro. Daarvan werd 40 miljoen euro uitgegeven aan veelal dure intramurale geneesmiddelen. Binnen de oogheelkunde stond de diagnosegroep ‘macula’ op basis van gedeclareerde zorgkosten in 2016 op de tweede plaats.

Er zijn voldoende richtlijnen en praktijkdata beschikbaar om theorie en praktijk te vergelijken en het zorgtraject verder te onderzoeken. Tevens zijn er aanwijzingen dat de zorg voor deze patiënten nog beter kan.

Vroege diagnostiek
Het onderzoek dat het Zorginstituut samen met de zorgprofessionals, patiëntenorganisaties en verzekeraars start, focust zich onder meer op de diagnostiek. Hoe eerder bekend is of iemand maculadegeneratie heeft, hoe eerder de behandeling kan starten. Slechtziendheid wordt daardoor mogelijk vertraagd.

Verbeteren zorgtraject
Patiëntenorganisaties, zorgprofessionals en het Zorginstituut denken dat er mogelijkheden zijn om de diagnosestelling en behandeling van maculadegeneratie te verbeteren. Bij het verdiepend ‘Zinnige Zorg’-onderzoek dat het Zorginstituut nu start, zijn ook de zorgverzekeraars betrokken. Aandacht voor het zorgtraject voor mensen met maculadegeneratie is nodig. Mensen die maculadegeneratie krijgen, zien geen details meer of kunnen geen gezichten meer herkennen. Het verbeteren van het zorgtraject is daarom zeer waardevol voor een grote groep mensen.

Meer informatie
Het onderzoek moet volgend jaar zijn afgerond. De uitkomsten worden het aangeboden aan de minister van Medische Zorg en Sport.  

Zie ook het rapport: Screeningsfase Ziekten van het oog

Illustratie (kleur) sigaret

Onderzoek naar Perfect Fit-interventie

In het Perfect Fit-project onderzoeken het LUMC en National eHealth Living Lab (NeLL) of een digitale coach, een chatbot in de vorm van een app, mensen kan stimuleren om te stoppen met roken én om meer te bewegen.

Foto (kleur) injectienaald in arm

‘Vaccineren is verbreding van het apothekersvak’

In diverse landen is een vaccinatie in de apotheek halen en toegediend krijgen een vanzelfsprekende zaak. In Nederland is het nog niet zover, maar er is een groeiende groep apothekers die graag zelf de spuit ter hand neemt.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens