Meteen naar de inhoud

Inclusieve Vaccin Alliantie: snelle toegang tot vaccins

‘De Inclusieve Vaccin Alliantie’. Zo wordt de samenwerking genoemd tussen Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland in de poging om zo goed en snel mogelijk toegang te krijgen tot een effectief vaccin tegen corona, zodra dat beschikbaar is. Zo ver is het nog niet, mogelijk nog lang niet, maar de vier landen hebben alvast de krachten gebundeld voor de onderhandeling met ontwikkelaars en producenten van potentiele vaccins.

Op deze wijze willen de landen er alles aan doen om voldoende vaccins tegen het coronavirus te bemachtigen, om deze ‘breed toegankelijk, beschikbaar en betaalbaar’ te stellen aan haar burgers.  De landen verkennen gezamenlijk kansrijke initiatieven en zijn in gesprek met verschillende farmaceutische bedrijven. Welke dat zijn, wordt overigens niet vermeld. Het is de bedoeling de productie van vaccins waar mogelijk op Europese bodem plaats te laten vinden.

Breder

Andere landen zijn welkom zich bij de samenwerking aan te sluiten, aldus VWS. Ook willen de vier samenwerken met de Europese Commissie, zodat de gehele Europese bevolking kan profiteren van het vaccin. Tevens willen ze dat een deel van de vaccins beschikbaar komt voor landen met lagere inkomens, waaronder in Afrika.

CEPI

Nederland trok eerder al 50 miljoen euro uit voor onderzoek naar een coronavaccin. Dat geld ging naar CEPI, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, een stichting uit Noorwegen die wereldwijd donaties verzamelt donaties voor financiering van onderzoek naar vaccins. Andere Europese landen dragen ook bij via CEPI. Tot dusver gaat het in totaal om ruim 632 miljoen euro. De stichting denkt in 2020 ruim 800 miljoen nodig te hebben. Voor 2021 gaat het waarschijnlijk om een bedrag in dezelfde orde van grootte.

Groepsimmuniteit nog ver weg

Dat er een vaccin dringend noodzakelijk is, blijkt wel uit gegevens van Sanquin. Recent onderzoek bij ruim 7.000 bloeddonoren toont aan dat slechts zo’n 5,5 procent antistoffen heeft tegen het coronavirus. Dat betekent dat de zo gewenste groepsimmuniteit nog ver weg is. De oplossing komt dus niet van die zijde, maar hangt dus af van een effectief vaccin.

Graadmeters

Om maximale controle te houden over het virus zijn er de graadmeters in het ‘Corona-dashboard’ van het kabinet. Dat zijn o.a. : een signaalwaarde van 40 ziekenhuisopnames per dag, gemiddeld over de afgelopen 3 dagen; 10 opnames op de intensive care per dag, gemiddeld over drie dagen en het ‘reproductiegetal’, dat niet boven de 1,0 moet uitkomen. Daarnaast worden ook de cijfers van verpleeghuizen en regionale gegevens opgenomen, evenals andere indicatoren en data die sneller inzicht over de verspreiding van virus geven dan sec de ziekenhuisopnames.

Bronnen: ANP, AD, Rijksoverheid

Financiering voor ParkinsonNet

ParkinsonNet is een landelijk zorgnetwerk met ruim 4.000 zorgverleners die gespecialiseerd zijn in parkinson. Er is nu reguliere bekostiging voor de netwerksamenwerking.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens