Meteen naar de inhoud

In the pocket

“Overleg maar even met de specialist.” Dit hoor ik geregeld als ik een voorstel doe voor een medicatiewijziging. Alleen is ‘even overleggen’ echt een understatement. Ik koester de e-mailadressen van de specialisten die ik in de loop van de tijd verzameld heb (nee, die krijg je niet zomaar!). Maar soms duurt wachten op een antwoord per mail te lang. Dan dus de telefoon.

Zo belde ik laatst naar cardiologie. Eerst een minuut een bandje over Corona, dan doorverbinden met de poli. Weer een bandje: “Kies 1 als u een afspraak wilt maken, kies 2 als u zorgverlener of apotheker bent.” Huh? Zorgverlener óf apotheker? Ik vroeg mij af of er een apotheker zou hebben geklaagd dat hij zich niet kon vinden in de optie ‘patiënt’ of ‘zorgverlener’. Of dat ze ons simpelweg niet als zorgverleners zien…

Ik kies 2 en krijg dan de optie: “Kies 1 als u een huisarts bent, kies 2 als u vragen heeft over medicatie.” Fijn, zo’n aparte medicatielijn, maar uit ervaring weet ik dat een tussenpersoon gaat zoeken in brieven van de specialist die ik zelf ook heb en waar het antwoord niet in staat. Optie 1 ‘huisarts’ ben ik niet, maar mijn nieuwsgierigheid won het laatst van de angst om betrapt te worden. Wat zou die optie bieden? Nog geen minuut later ben ik in overleg met de cardioloog.

Mijn functie laat ik voor het gemak even achterwege (kost zoveel tijd: ik ben apotheker, werk in de praktijk, heb toegang tot dossier, nieuwe functie, etc..).
Mijn vraag of ik de sotalol van mijn 80-jarige patiënt kan omzetten naar ‘zo nodig’ in plaats van ‘dagelijks’ (omdat hij nu niet meer kan hardlopen, wat zijn lust en zijn leven is), vindt ze een goed idee.

Een paar weken later spreek ik mijn patiënt, dolblij, want hij heeft al 3 weken geen sotalol meer hoeven nemen en heeft alweer voorzichtig wat gerend. Zo, dat heeft deze apotheker – lees: zorgverlener! – toch even geregeld. (Pill) in the pocket!

Valérie Meijvis volgde bij het UMC Utrechts Julius Centrum de opleiding tot apotheker-farmacotherapeut. Ze werkt in het Julius Gezondheidscentrum Terwijde in Utrecht en bij SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy in Leiden.

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Trots

Trots, zo luidde in 2004 de kop van mijn allereerste redactioneel. Achttien jaar later eindig ik de reeks met dezelfde titel. Tussen toen en nu tel ik zo’n 389 redactiespinsels van mijn hand.

Portretfoto (kleur) Niels van Haarlem

Web van wantrouwen

Ergens in december zetten huisartsen een handtekening onder het Integraal Zorgakkoord, beter bekend als het IZA. Of niet natuurlijk, want vooralsnog is onbekend wat de pootwachters tot de zorg gaan doen.

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens