Ga naar de inhoud

In ourselves we trust

Maayke Fluitman is apotheker en eigenaar van care2create en de SelfCareFactorY.com. Haar focus ligt op het adviseren en ontwikkelen van diensten en producten op het gebied van self care, wellness en healthcare.

‘In God We Trust’ is sinds 1956 het officiële motto van de Verenigde Staten. En hoewel dit besluit al jaren in diverse rechtszaken wordt bevochten, blijft het Vertrouwen in God op de munten en bankbiljetten staan die dagelijks door miljoenen handen gaan. Verwijzen naar vertrouwen op een munt is misschien wel een heel expliciete uitdrukking van de waarde die een samenleving hecht aan vertrouwen. Het hebben of het verliezen van vertrouwen is momenteel meer dan ooit bepalend voor ons handelen.

In het formatieproces zien we de pijnlijke gevolgen van geschaad vertrouwen, door de jaren heen opgebouwd wantrouwen moet hersteld worden zodat we weer een bestuurbaar land krijgen. Een land met Kamerleden die ervan overtuigd waren te spreken met stafchef van Navalny, wat later deepfake bleek te zijn.

Banken en bedrijven die de identiteit van klanten online controleren worden geconfronteerd met fraude op basis van siliconen maskers. In films, als Mission Impossible, zorgt dit voor een fantastische plotwending, maar wanneer je gehele vermogen, als sneeuw voor de zon verdwijnt, zorgt dit voor een catastrofale vertrouwensbreuk in de medemens. Dichterbij huis zien we het vertrouwen in vaccins, en als consequentie daarvan ook in geneesmiddelen, geschaad worden door het bestaan van bijwerkingen.
Daar waar technieken, als deepfake en siliconen maskers, nieuwe manieren van het beïnvloeden van de werkelijkheid zijn, zijn we ons al veel langer bewust van een mogelijke, doelgerichte twist van de werkelijkheid als het gaat om beschikbare informatie, feiten en gesprekken.

Iemand op zijn blauwe, bruine, of groene ogen vertrouwen lijkt niet meer van deze tijd, het spreekwoordelijke paard heeft plaatsgemaakt voor een race auto. Toch blijft vertrouwen dé basis waarop we de relatie met onze patiënt opbouwen. Wij vertrouwen erop dat de patiënt ons van alle relevante informatie voorziet en de patiënt vertrouwt ons dat we deze informatie samen met onze kennis inzetten voor zijn of haar welzijn en gezondheid.

Een relatie die, in een tijd waarin je zelfs je eigen ogen niet meer kunt vertrouwen, steeds meer onder druk komt te staan. Openheid van zaken, transparantie lijkt een antwoord op het terugwinnen van geschaad vertrouwen. Maar bij deze openheid van informatie hoort ten alle tijden de juiste duiding.

Verhelderen en duiden van alle beschikbare informatie is, voor mij, dan ook het meest cruciale wat wij als zorgprofessionals te bieden hebben. Maar uiteindelijk zal iedereen alleen voor zichzelf kunnen bepalen of de informatie, die hij krijgt, zijn vertrouwen waard is. Voor het optimaal inzetten van beschikbare medische en farmaceutische kennis en middelen zullen wij dus alles op alles moeten zetten om het vertrouwen van de patiënt en de maatschappij vast te houden en uit te bouwen. Een extra uitdaging nu in de dagelijkse werkelijkheid vertrouwen continue en zo zwaar op de proef wordt gesteld.

‘Trust me’ is meer dan ooit makkelijker gezegd dan gedaan.

Column Maayke Fluitman

Portret (kleur) Marc de Leeuw

Prikkende apothekers

Recent interviewde ik een vaccinerende apotheker. Ik vertelde erover aan mijn moeder, apothekersassistent in ruste. ‘Dat is toch niks, een vaccinerende apotheker?’, was haar reactie. Ze reageerde enigszins verbaasd dat ondergetekende hier inmiddels toch wat andere opvattingen over heeft gekregen.

Portret (kleur) Valérie Meijvis

Opiaten

Ik sta al met de deurknop in mijn hand. In mijn andere hand een doos vol oude medicatie. We hebben zojuist afgesproken om een kortwerkend oxycodonpreparaat om te gaan zetten in een langwerkende variant. Maar dan komt mevrouw overeind uit haar bed. ’Dan wil ik wel 10 mg langwerkend in plaats van 5 mg kortwerkend, anders werkt het echt niet!’ Tja, dat gaat wel een beetje voorbij aan de essentie van afbouwen…

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens