Meteen naar de inhoud

In het vizier: Forest Healthcare lanceert Tasectan

shutterstock_94277743 [Converted]Met de zomervakantie voor de deur neemt de vraag naar middelen tegen diarree in de apotheek traditioneel toe. Forest Healthcare speelt in op die vraag en lanceert Tasectan. Een nieuwe toepassing die de strijd aangaat met loperamide.

En dan is er eindelijk een keuze als het gaat om producten bij diarree. Het medische hulpmiddel Tasectan is deze maand groots gelanceerd  door Forest Healthcare uit Hilversum en moet het alternatief worden voor het  ‘oude’ loperamide.
“Tasectan is het eerste product dat diarree bij de oorzaak aanpakt”, stelt country manager Malik el Boulhtoufi. “Waar loperamide de symptomen van diarree bestrijdt, herstelt Tasectan de functies van de darmwand door een beschermde laag aan te brengen. Tasectan bevat gelatinetannaat, een verbinding van gelatine en tanninezuur. Dit beschermt het ontstoken darmvlies. Gelatinetannaat vormt een laagje op het darmslijmvlies door te binden aan de eiwitten in de darmwand die verantwoordelijk zijn voor de plaatselijke ontsteking. Hierdoor wordt de oorzaak geïsoleerd en via de ontlasting afgevoerd. De samenstelling van Tasectan verandert niet in de maag en vormt een laagje dat het darmslijmvlies beschermt. Hierdoor vermindert de frequentie en de duur van de diarree. Opvallend aan Tasectan is dat het verkrijgbaar is als capsules voor volwassenen en als sachets voor kinderen vanaf nul jaar.  En dat maakt het uniek.”

Marge
“De omzet van loperamide staat onder druk, de prijsdruk is enorm door de aanwezigheid in de supermarkt en de consument ervaart vaak geen verschil in werking tussen de verschillende merken loperamide en pakt dan veelal het laagste geprijsde eigen merk. Voor de apotheker kan de marge dan erg laag zijn. Dat ligt bij Tasectan wel anders. Alleen al de consumentenadviesprijs van 8,49 geeft aan dat we hier over een ander prijsniveau en marge praten.“ De country manager wil de nadruk niet leggen op de marge als groot pluspunt. “Met Tasectan kan de apotheker de consument en de patiënt een product bieden dat ook echt de oorzaak aanpakt. Het is niet voor niets dat in het NHG-advies diarree staat dat het verstandig is om loperamide uitsluitend in te nemen als de nood heel hoog is, bijvoorbeeld bij een reis, en nooit langer dan twee dagen. Ook de Nederlandse Vereniging van Maag, darm en leverartsen is voorzichtig met het adviseren van loperamide. Die beperking heeft Tasectan niet. Een echte kans voor de apotheker dus.”

Campagne
Tasectan werd vorig jaar al op de markt gebracht, maar de introductie gebeurde ietwat geruisloos. Dat gaat dit jaar wel anders. Zo komen er reclamespotjes op de televisie, is er volop aanwezigheid op internet en zijn er acties bij de apotheek en drogist. Gedurende de actieperiode van 10 juni tot 21 juli maken kopers van het middel gedurende zes weken iedere dag kans op een gratis Ipad mini van ruim 300 euro. Bovendien is de prijs van Tasectan in de speciale actiedisplay dan tijdelijk verlaagd van 8,49 naar 6,99 euro. “De verwachtingen van Tasectan zijn hoog. De ervaring leert dat middelen tegen diarree tijdens de zomervakantie een grote piek in de verkoop kennen. Ook blijkt dat consumenten bij diarree eerder naar de apotheker gaan. De apotheker geeft goed advies en wekt vertrouwen bij de consument.”

Sudocrem
Tasectan is slechts een van de middelen van Forest Healthcare. Het bedrijf is vooral bekend als producent en leverancier van Sudocrem, in de bekende grijze potjes met rode opdruk.
Country manager Malik el Boulhtoufi is afkomstig van Boots, de toenmalige distributeur van Sudocrem. “Toen het farmaceutisch bedrijf Boots werd verkocht aan Reckitt wilde eigenaar Forest Healthcare een eigen verkoopkantoor voor Sudocrem in Nederland. Ik ben toen gevraagd het bedrijf op te zetten.” Niet zonder succes want sinds Sudocrem onder de vlag van Forest Healthcare opereert heeft het de marktpositie alleen maar verstevigd. “Het is een opmerkelijk product. Sudocrem is al 80 jaar op de markt en in al die jaren amper gewijzigd. De naamsbekendheid bij consumenten is 98 procent en bij de professionals als verloskundigen en kraamzorg zelfs 100 procent. Ouders zijn tevreden over het product en sturen wekelijks foto’s op.  El Boulthtoufi wijst op een groot prikbord met foto’s van baby’s ingesmeerd met Sudocrem.

Andere toepassingen
Sudocrem wordt vooral gebruikt bij baby’s: het beschermt, verzacht en helpt bij een rode en kwetsbare huid. Het product zit standaard in de Blije doos en andere mailingen die vrouwen in verwachting krijgen. En de professionals hebben Sudocrem altijd bij zich. In het buitenland is Sudocrem een geregistreerd geneesmiddel, in tegenstelling tot Nederland. In landen als Groot-Brittannië en Canada is het indicatiegebied van Sudocrem dan ook veel breder. Denk aan toepassing bij huiduitslag, brandwonden, acne en blaren. Die claims in die landen staan ook op de verpakking. “Meer dan 20 procent van de potjes Sudocrem gaat via de balie van de apotheek. Een proactieve apotheker kan er veel mee bereiken. Denk ook aan de mogelijkheid om het te adviseren aan patiënten in bijvoorbeeld verzorgingshuizen.”

Groei in middelen
Forest Healthcare breidt langzaam het aantal middelen uit. Naast Tasectan en Sudocrem is er Infacol, een medisch hulpmiddel tegen darmkrampjes. Bij de geboorte is het darmstelsel van een pasgeborene nog niet volgroeid en vastzittende luchtbelletjes leveren klachten en krampjes op. Infacol maakt van al die kleine luchtbelletjes een aantal grote, die dan makkelijk worden afgevoerd. Sinds een jaar verzorgt  Forest Healthcare de distributie van Curanol. Het product verzorgt de huid rond de anus, ook tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Het is tevens ook geschikt voor cosmetische verzorging van spataderen. Het houdt de bloedvaten elastisch en bevordert de doorbloeding ter plaatse. “In tegenstelling tot andere producten worden niet alleen de symptomen bestreden, het pakt ook de bloedvaten aan. Curanol is in twee varianten beschikbaar: zalf en tabletten. De zalf legt als het ware een beschermende laag aan op de buitenkant, de tabletten worden opgenomen in het bloed en houden zo de bloedvaten soepel en elastisch.” De ontstaansgeschiedenis van Curanol is opvallend. “Curanol is ontwikkeld door apotheker Van den Bergh uit Hilversum. Hij maakte het als magistrale bereiding in zijn apotheek. Het middel sloeg zo goed aan dat we vorig jaar in gesprek zijn geraakt en wij nu sinds medio vorig jaar de distributie op ons hebben genomen.”

Nieuwe toepassingen
Volgens El Boulhtoufi is de groei van Curanol na tien maanden er nog lang niet uit. “Er is nog geen 100 procent beschikbaarheid bij de drogist en bij de apotheker. We geloven erg in het product. Op dit moment kijken we naar mogelijkheden om de toepassing van Curanol uit te breiden. Maar het is te vroeg om daar al iets over te zeggen.”  ❦

Kinderen en kansen
De middelen van Forest Healthcare hebben kinderen en baby’s als rode draad. Dat biedt kansen voor apothekers, stelt country manager Malik el Boulthtoufi. “Apothekers kunnen hun toegevoegde waarde als adviseur goed laten zien aan de consument en de patiënt.  Zo kunnen apothekers Infacol bij krampjes, Curanol voor zwangere moeders samen adviseren met Sudocrem en Tasectan sachets bij kinderen met diarree.”

Tekst: Niels van Haarlem

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens