Meteen naar de inhoud

In de dorpsapotheek maak je het verschil met elkaar

In ‘Drijfveren’ spreken we met huisartsen en apothekers over hun vak, ambities en keuzes die ze maken. Oftewel: ‘Wat bezielt uw collega?’ In deze editie spreken we met beherend apotheker Gert-Jan Leeflang.

Het is maandagmorgen, winkels gaan open en de kerk luidt haar klokken. De apotheek van Gert-Jan Leeflang is gevestigd tegenover deze kerk in een nieuw gezondheidscentrum. Boven de ingang van dit voormalig gemeentehuis staat: ‘Gezondheidscentrum Dinxperlo verbindt’. Een missie die ook klinkt als een klok. Gert-Jan: “Een van mijn drijfveren is de sterke lokale samenwerking met de beide huisartsenpraktijken, thuiszorgorganisaties en andere eerstelijns-professionals. Die samenwerking geeft veel voldoening. Met elkaar kunnen we meer betekenen voor de patiënten, ook al zijn het kleine dingen.”

Gert-Jan: “Je hoort wel eens dat een gezondheidscentrum veel voordelen biedt en nu we daar zelf onderdeel van zijn, kan ik zeggen: dat is ook zo. We lopen gemakkelijk bij elkaar naar binnen en de onderlinge communicatie is prettig. Boven is een mooie ruimte om samen te overleggen bijvoorbeeld over palliatieve zorg. Tijdens zo’n overleg krijg je meer achtergrondinformatie van huisartsen en thuiszorg en hoor je hoe kwetsbaar situaties kunnen zijn. Die informatie vind ik erg waardevol en helpt om de zorg de optimaliseren. Zo hebben we samen met de huisartsen een palliatieve noodset samengesteld.”

Kun je iets vertellen over de patiëntenpopulatie van jullie apotheek?

“Deze apotheek is groter dan gemiddeld en patiënten zijn over het geheel genomen wat ouder. Zonder al te veel te generaliseren kan ik zeggen dat de sfeer tussen mensen zeer gemoedelijk en informeel is. Ik kom hier zelf vandaan en werken in deze regio heeft me altijd getrokken. Mensen klagen niet snel en laten niet gemakkelijk het achterste van hun tong zien. Het is vaak ‘Jaoh, jaoh’, maar als ze dat zeggen moet je opletten, dan bedoelen ze dikwijls ‘nee’.”

Was de keuze voor openbaar apotheker een duidelijke voor jou?

“Farmacie is voor mij echt een eerste keuze. In het begin van de studie is er veel aandacht voor practica. Op zich is het goed die kennis te hebben maar eigen bereidingen zijn er helemaal uitgegaan. Het werk is verschoven van uitvoerend naar overleggend. Magistrale bereidingen op maat worden bij BENU gedaan door de afdeling ziekenhuisfarmacie. Het laatste jaar van de opleiding krijg je meer ziektebeelden. Dat vond ik interessant en dat kwam ook aan de orde tijdens de opleiding tot openbaar apotheker. Het contact met patiënten en de interactie met andere collega’s heeft me altijd aangesproken net als de variatie in het werk.”

Stip op de horizon? Kansen en bedreigingen voor de openbare farmacie?

“Een bedreiging kun je ook zien als kans. Tijdens de coronaperiode heeft digitalisering een vlucht genomen en zorgverzekeraars zullen geneesmiddelen ook via internet-apotheken gaan aanbieden. Dat kun je zien als bedreiging maar ik zie het meer als uitdaging. Mensen zijn op zoek naar gemak. Daarop moeten we inspelen dus we hebben gezorgd dat we digitaal gemakkelijker bereikbaar zijn. We maken gebruik van Pharmacom en MijnGezondheid.net en bewegen zo mee. Als mensen iets bestellen bij bol.com kunnen ze hun zending volgen. Met de ontwikkeling van het BENU Consumenten Portaal gaan wij dit ook inzichtelijk maken voor onze patiënten die medicatie bezorgd krijgen.

Laagdrempelig bereikbaar zijn, een goede service bieden, een uitgifte-automaat en jezelf laten zien, dat is onze toegevoegde waarde. Als je jezelf nooit laat zien, is de keuze voor een internet-apotheek zo gemaakt.”

Er is voldoende aanwas van jonge apothekers, hoe zit het met de apothekersassistentes?

“Gelukkig hebben we een fijn team dat al lang goed met elkaar samenwerkt. Maar er is wel een tekort aan assistentes en daarom werken we samen met andere apotheken. Met elkaar bekijken we of er stagiaires zijn die we kunnen plaatsen. Daarmee zijn we actief bezig. Ook vanuit de opleiding in Zwolle is er veel energie gestoken in werving. Maar werven is één, het vak van apothekersassistente moet ook interessant blijven. In deze apotheek kunnen assistentes opleidingen volgen om zichzelf te specialiseren bijvoorbeeld richting inhalatie-medicatie, reizigerszorg of baxter-medicatie met veel mutaties. Zo houden we het werk leuk. Dat betekent overigens ook dat ik zorg voor een relaxte sfeer en niet te flauw ben om mee te werken aan de balie als het druk is. Daarnaast organiseren we leuke uitjes. Dat doen we overigens niet alleen maar samen met de huisartsen, doktersassistentes, thuiszorg en andere medewerkers van het gezondheidscentrum. Met elkaar is het veel leuker.”

Kent u een huisarts, apotheker of collega die in augustus uitgerust genoeg is om mee te werken aan een interview? Misschien wilt u zelf? Ik wens iedereen alvast een fijne vakantie!
Mail: cai.vosbeek@zesentwintig.com

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens