Meteen naar de inhoud

Column vinologen Sanne en Jens | IJswijn

Jens en Sanne | Gouden Ton (web)Het had nog maar een paar dagen gevroren en zoals alle andere jaren sloeg de Elfstedenkoorts ook dit jaar weer meteen toe. Het is als een onderhuids virus wat het gros van de Nederlanders – maar vooral de Noordelingen – bij zich draagt en wat bij een temperatuur onder nul, metéen actief wordt.

En wat denkt u dat het effect daarvan is bij ons in de wijnwinkel? U zult het niet geloven  maar mensen komen vragen om IJswijn! Niet dat het merendeel weet wat het is, maar ze vragen er wel om. Zo werkt het menselijk brein blijkbaar bij vorst. Vorst staat gelijk aan ijs en ijs wordt geassocieerd met IJswijn…

Maar goed, Eiswein – om dan maar even de juiste naam te gebruiken – is een fantastische goudgele wijn die slechts in bijzondere jaren verkregen kan worden en daarmee ook meteen zeer kostbaar is. We praten hier over een zeer zoete wijn die wordt verkregen door de druiven te laten drogen aan de druivenstok totdat er acht graden nachtvorst overheen gegaan is. Daarna wordt er pas geoogst. Dit is met alle risico’s van dien. Er bestaat namelijk een grote kans dat voordat de vorst over de druiven gaat een groot gedeelte door vocht wegrot, dat de vogels ermee vandoor gaan of dat er in een jaar simpelweg niet voldoende nachtvorst optreedt.

De bevroren druiven hebben een suikerconcentratie die dusdanig hoog is dat niet alle suikers tijdens de vergisting kunnen worden omgezet. Daarom blijft er veel restsuiker over. Dit geeft een bijzondere edelzoete wijn. Met smaken van exotisch fruit, confit maar ook gember en ander ingelegd fruit. Daartegenover staat een bepaalde frisheid die ontstaat door de zuurgraad die de druif ondanks de suikers toch heeft weten te behouden. De meeste Duitse en Oostenrijkse Eisweinen worden namelijk gemaakt van Riesling druiven. Een druif die van origine een laag PH gehalte heeft. Dit tegenwicht maakt dat deze superzoete wijn een prachtige verteerbaarheid heeft en zeer goed combineert met uiteenlopende gerechten.

Culinair zal deze wijn goed inzetbaar zijn bij alle vormen van ganzen- of eendenlever. Maar ook een perentaart met blauwschimmelkaas is een passende klassieker. Drink deze wijn eens als aperitief in plaats van bij twee bollen vanille-ijs. Laat uw talent gelden in de keuken en bak een stukje tarbot met een beetje venkel en een beure blanc met groene kruiden. Geef deze wijn waar hij recht op heeft; simpele, hoogwaardige ingrediënten!

Iedere editie nemen de jonge gepassioneerde vinologen Sanne Staal en Jens Vergouwen van Wijnkoperij De Gouden Ton in ‘s-Hertogenbosch u mee in de wereld van de wijn.

U kunt onze vinologen Sanne Staal en Jens Vergouwen ook bezoeken in hun winkel in ‘s-Hertogenbosch.
De Gouden Ton | Hinthamerstraat 102 | ’s-Hertogenbosch

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens