Meteen naar de inhoud

IHSI: internationaal samenwerkingsverband geneesmiddelen

Het International Horizon Scanning Initiative (IHSI) is deze week van start gegaan. Het is een internationaal samenwerkingsverband dat informatie over nieuwe en belangrijke geneesmiddelen in kaart brengt en deelt. Met als doel vroegtijdig inzicht te krijgen in nieuwe geneesmiddelen en hun budgetimpact. Aan IHSI nemen 9 landen deel, waaronder Nederland. 

Doordat deze landen intensief informatie met elkaar gaan delen, verbetert dat hun positie bij de toegang tot en het realiseren van verantwoorde prijzen van geneesmiddelen. Op termijn gaan ook medische hulpmiddelen onderdeel uitmaken van het initiatief.

Pro-actief optreden
Het initiatief verzamelt en analyseert gegevens waardoor landen verder vooruit kunnen kijken en beter voorbereid zijn op de impact van potentieel dure geneesmiddelen. Een slimme, transparante internationale database met informatie over nieuwe geneesmiddelen kan een groot verschil maken, is de overtuiging van de deelnemende landen. Door op innovatieve wijze gebruik te maken van een groot aantal gegevensbronnen, zoals geneesmiddelenstudies, wetenschappelijke literatuur en financiële gegevens van bedrijven en investeerders in de farmaceutische sector. De samenwerking zorgt voor een betere positie bij nationale onderhandelingen met fabrikanten. Daarnaast is het onmisbaar om in een vroeg stadium afspraken met andere landen te kunnen maken over gezamenlijke onderhandelingen voor nieuwe producten. Tot slot kunnen voorschrijvers al vroeg hun richtlijnen aanpassen en de juiste patiënten voor het geneesmiddel identificeren.

Betaalbare, toegankelijke medicijnen
Minister Bruins noemt internationale samenwerking van groot belang. “Ieder land wil betaalbare en toegankelijke medicijnen voor patiënten. Deze nieuwe samenwerking laat zien dat dit vraagstuk landen bindt en verenigt”, schrijft hij. “En samenwerken begint bij het delen van gezamenlijke informatie om klaar te zijn voor de toekomst, bijvoorbeeld bij nationale en internationale onderhandelingen.” Bruins hoopt hiermee op een betere positie bij nationale onderhandelingen met fabrikanten.

Nog even geduld
De voorbereidingen voor een aanbesteding van de activiteiten van IHSI zijn in volle gang. De eerste horizon scan-resultaten worden eind 2020 verwacht.

Deelnemende landen aan het IHSI zijn België, Denemarken, Ierland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, Zweden en Zwitserland.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens