Meteen naar de inhoud

HPV-prik straks ook voor jongens

Het vaccin tegen het HPV-virus komt ook beschikbaar voor jongens. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS recent besloten. Vanaf 2021 wordt deze uitbreiding opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Daarmee zijn jongens ook beschermd tegen het virus. Daarnaast worden kinderen voortaan op jongere leeftijd gevaccineerd.

Er zijn verschillende typen van het HPV-virus. Het wordt overgedragen door seksueel contact en is zeer besmettelijk. Juist daardoor is een infectie moeilijk te voorkomen. Zowel mannen als vrouwen kunnen het virus oplopen en doorgeven. Jaarlijks krijgen ongeveer 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door het virus. HPV is vooral bekend als het virus dat bij meisjes baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Maar: jongens kunnen door infectie met HPV mond-, keel, anus en peniskanker krijgen.

Baarmoederhalskanker
Meisjes worden al sinds 2010 ingeënt tegen het virus omdat het onder andere baarmoederhalskanker veroorzaakt.  De opkomst was altijd aan de lage kant door de negatieve publiciteit over het vaccin en de bijwerkingen, vooral op social media. Het tij lijkt inmiddels gekeerd. Afgelopen jaar heeft 65 procent van de meisjes die in 2006 zijn geboren, de eerste van de twee noodzakelijke prikken gehaald. En dat is meer dan in andere jaren. Voor de meisjes geboren in 2004 lag dit op nog geen 50% voor beide vaccins.
 
Tijd nodig voor organisatie

Het vaccin komt in 2021 in het vaccinatiepakket voor jongens. “De tussentijd hebben we nodig om het vaccin in te kopen en de uitvoering te organiseren”, zegt Blokhuis. “Ik ben blij dat we zowel jongens als meisjes dan nog beter kunnen beschermen tegen verschillende soorten kanker.”
 
Vaccin op 9-jarige leeftijd
Een andere maatregel die Blokhuis neemt, is dat kinderen eerder gevaccineerd worden tegen HPV. Op advies van de Gezondheidsraad verlaagt Blokhuis de leeftijd waarop alle kinderen het vaccin krijgen naar 9 jaar. Daardoor kan de HPV-vaccinatie ook goed ingepast worden met andere vaccinaties die kinderen op die leeftijd krijgen. Degenen die het vaccin hebben gemist, krijgen nogmaals de kans om de prik op te halen wanneer ze 14 of tussen de 16 en 17 jaar oud zijn.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens