Urgency-incontinentie geeft patiënten veel stress “Check geregeld of je iets meer kunt betekenen voor patiënten die incontinentiemateriaal gebruiken, ook als ze dit al jaren doen”, is het advies van hoogleraar urogynaecologie prof dr. Jan-Paul Roovers aan apothekers en huisartsen. Hij werkt in het Amsterdam UMC en is als medisch directeur wetenschap en innovatie verbonden aan Bergman Clinics. Tien vragen over urine-incontinentie. 1. Welke typen urine-incontinentie zijn er? “De belangrijkste typen urine-incontinentie zijn aandrangsincontinentie, ook wel urgency-incontinentie genoemd en stressincontinentie. Bij stressincontinentie is er urineverlies bij bijvoorbeeld inspanning, niezen of hoesten. Bij aandrangs-incontinentie is er sprake van ‘urgency’, haast, de blaas is overactief, de patiënt moet altijd haasten om op tijd bij het toilet te zijn. Of de patiënt het toilet wel of niet op tijd haalt, maakt niet het grote verschil: in beide gevallen ervaart de patiënt veel stress die de kwaliteit van leven aantast. Let daarom als huisarts op…
Hoogleraar urogynaecologie: ‘Let op mobiliteit en visus bij aandrangsincontinentie’

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Op BijsluiterPlus alle informatie over elk medicijn op één plek
BijsluiterPlus.nl zorgt ervoor dat een huisarts, apotheek of andere zorgverlener alle relevante informatie over een medicijn direct bij elkaar heeft en deze digitaal kan delen met de patiënt.

Geneesmiddelentekort niet eerder zo groot
Het geneesmiddelentekort bereikte in 2022 een recordhoogte. Per apotheek vergt het zoeken naar oplossingen een halve fte. Per 2023 is een voldoende voorraad verplicht.

Invloed van medicijnen op rijvaardigheid in categorieën ingedeeld
Er zijn mensen die deelnemen aan het verkeer terwijl ze medicatie gebruiken die de rijvaardigheid beïnvloedt. Artsen en apothekers moeten hen daarover goed voorlichten.