Meteen naar de inhoud

Hiaten bij medicatiebewaking na bariatrische chirurgie

Na een bariatrische operatie is vaak aanpassing van medicatie nodig. Cruciaal is dat alle betrokken zorgverleners weten dát een patiënt zo’n operatie heeft ondergaan. Communicatie hierover blijkt nogal eens mis te gaan; patiënten gebruiken na hun operatie vaak nog medicatie die vermeden of aangepast had moeten worden. ‘Bariatrische operaties komen steeds meer voor. Momenteel vinden er in Nederland jaarlijks zo’n 15.000 operaties plaats in zeventien verschillende centra, in 80 procent van de gevallen bij vrouwen’, zegt Michiel Damhof, ziekenhuisapotheker in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), waarin een van deze zeventien bariatrische centra is gevestigd. Hij voorziet artsen in het MCL…

Verder lezen?

Dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees. Abonneren is gratis voor BIG-geregistreerde zorgverleners. Overige zorgverleners en overige geïnteresseerden kunnen zich registreren en worden na registratie beoordeeld door de beheerder van farma-magazine.nl alvorens te worden toegelaten.

Foto (kleur) injectienaald in arm

‘Vaccineren is verbreding van het apothekersvak’

In diverse landen is een vaccinatie in de apotheek halen en toegediend krijgen een vanzelfsprekende zaak. In Nederland is het nog niet zover, maar er is een groeiende groep apothekers die graag zelf de spuit ter hand neemt.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens