Meteen naar de inhoud

Alert zijn op hevige buikpijn bij codeïnegebruik

De bijsluiter van codeïne kan bij patiënten tot onduidelijkheid over bijwerkingen leiden. Buikpijn, een bekende bijwerking van het middel, staat in sommige bijsluiters vermeld als ‘krampen in de galwegen’. Welke specifieke klachten dat met zich mee kan brengen, is niet voor elke patiënt duidelijk. Ook zorgverleners kunnen op het verkeerde been worden gezet. Codeïne is een zwakwerkend opiaat met analgetische en hoestprikkeldempende werking. Het geneesmiddel werkt snel: bij inname op de nuchtere maag na 15 tot 30 minuten. Codeïne bereikt de maximale concentratie na 1 tot 2 uur. De werking houdt 3 tot 4 uur aan.1 Afname van de darmperistaltiek…

Verder lezen?

Dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees. Abonneren is gratis voor BIG-geregistreerde zorgverleners. Overige zorgverleners en overige geïnteresseerden kunnen zich registreren en worden na registratie beoordeeld door de beheerder van farma-magazine.nl alvorens te worden toegelaten.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens