Naar schatting telde Nederland in 2017 ongeveer 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaatziekte. Deze groep mensen vormt – letterlijk en figuurlijk – een bron van veel zorg. Gelukkig is het goed mogelijk om het risico op een hartvaatziekte in de nabije toekomst (meestal wordt 10 jaar gebruikt) voor een individueel persoon te schatten. Op grond van het resultaat van die schatting kan dan in goed overleg met de betreffende persoon worden bezien welke maatregelen en/of behandelingen nodig zijn en dus moeten worden overwogen om het risico te verlagen en mogelijk reeds opgetreden schade voor zover mogelijk te behandelen. Onlangs is de Richtlijn Cardiovasculair risicomanagement in herziene vorm gepubliceerd voor toepassing in de eerste én de tweede lijn. Deze richtlijn geeft een uitvoerig overzicht van de verschillende niet-medicamenteuze en medicamenteuze manieren waarop risico’s kunnen worden aangepakt en aanwezige hart- en vaatziekten kunnen worden behandeld. Er is veel aandacht die…
Herziene Richtlijn Cardiovasculair risicomanagement: meer differentiatie

Elektronische productinformatie voor medicijnen van start
De elektronische productinformatie (ePI) bevat alle productkenmerken van medicijnen en de patiënten-bijsluiter. Het CBG ontwikkelt het ePI voor ons land in een proef-project.

Onderzoek naar Perfect Fit-interventie
In het Perfect Fit-project onderzoeken het LUMC en National eHealth Living Lab (NeLL) of een digitale coach, een chatbot in de vorm van een app, mensen kan stimuleren om te stoppen met roken én om meer te bewegen.

‘Vaccineren is verbreding van het apothekersvak’
In diverse landen is een vaccinatie in de apotheek halen en toegediend krijgen een vanzelfsprekende zaak. In Nederland is het nog niet zover, maar er is een groeiende groep apothekers die graag zelf de spuit ter hand neemt.
Vacatures
Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.