Meteen naar de inhoud

Herhaalrecept uit de muur

Het is een aantrekkelijk idee: de patiënt die alleen maar voor herhaalmedicatie komt niet meer in de wachtrij voor de balie laten staan, maar deze medicatie gewoon uit een in de muur ingebouwde automaat laten trekken. De apotheker die dit ziet zitten, heeft keuze uit meerdere aanbieders. Hun systemen blijken op onderdelen behoorlijk van elkaar te verschillen en bieden meer dan herhaalmedicatie alleen.

Pharma Robots
Roy den Hartog: ‘Onze uitgifteautomaat kan in de buitenmuur worden bevestigd of in een sluis. In het laatste geval leveren we ook de software waarmee de patiënt met dezelfde code als waarmee de medicijnen worden opgehaald de deur kan openen. Het systeem biedt ruimte aan acht maten bakken en heeft ook een module voor receptvrije geneesmiddelen, die de patiënt met een pinpas kan betalen. Optioneel bieden we een versie waarbij de patiënt zijn recept kan laten scannen , zodat de apotheek het op aanvraag kan bereiden, of een video-koppeling die contact met de apotheker mogelijk maakt. Ook kan vanuit een callcenter een onbeperkt aantal machines worden aangestuurd en beheerd.
Het systeem is van een Italiaanse producent die groot geworden is met uitgifteautomaten voor DVD’s. In Nederland staan er nu veertien en de komende maand volgen er weer vijf. Het systeem is reeds in 25 landen operationeel, in een aantal daarvan specifiek voor receptvrije verkoop. Aan koppeling met het AIS van Pharmacom en Microbias wordt gewerkt. De zakjes waarin de geneesmiddelen gaan, worden via barcode gescand. Als de apotheekrobot vervolgens de uitgifteautomaat laadt, wordt automatisch een SMS naar de patiënt gestuurd met een zescijferige code. Na de afgesproken ophaalperiode wordt die code geblokkeerd. De markt voor deze automaten zal snel groeien, gelet op de huidige vergoedingensfeer. We zien al apothekers die één van hun apotheken sluiten en daar een uitdeelpost van maken.

CareFusion, Rowa Nederland
Oscar Lommen: ‘Wij verkopen een uitgifteautomaat die gekoppeld is aan de apotheekrobot die wij leveren. Geen stand alone systeem dus, zoals de andere aanbieders hebben, maar een add-on die inzetbaar is bij iedere apotheek die ons robotsysteem hanteert. De uitgifteautomaat geeft dan aan de robot de opdracht de verpakking uit te laden die de betreffende patiënt nodig heeft. Het voordeel is dat deze koppeling aantrekkelijk geprijsd is. Inmiddels zijn we begonnen een koppeling tot stand te brengen met het AIS van Pharmacom, zodat in één keer alle opgeslagen recepten van de patiënt kunnen worden uitgeladen. En het systeem is te gebruiken als dienstapotheek. De patiënt kan, ook voor advies,  een videokoppeling maken met de dienstdoende apotheker, die het gevraagde geneesmiddel in het AIS aanschrijft en vervolgens in de automaat laat uitladen. De patiënt gebruikt voor iedere uitname uit de uitgifteautomaat dezelfde code die hij van de apotheek heeft gekregen. Aan een SMS-service die hem vertelt dat zijn herhaalmedicatie klaarligt, wordt nog gewerkt. Uitgifte van receptvrije geneesmiddelen is ook mogelijk. De patiënt kan betalen met pincode, munt- of papiergeld.
In Nederland hebben tien apotheken onze uitgifteautomaat, één ervan werkt ermee als volledig op afstand bedienbare apotheek voor een nieuwe woonwijk in Almere. Vooral voor de dienstapotheekfunctie verwachten we groei van het gebruik van dit systeem, omdat er een aanzienlijke kostenbesparing mee te realiseren is.’

Blockland
Dick Weijers: ‘Ons systeem is in de buitenmuur van de apo­­theek in te bouwen, maar bijvoorbeeld ook in de sluis. Het neemt weinig ruimte in beslag. Zo nodig kan tailormade worden geleverd. Het is beveiligd tegen vandalisme en de gevraagde geneesmiddelen komen pas na intoetsen van een code door de patiënt van een eenmalige code per transactie via een sluis in het afgiftegedeelte terecht. Wat het systeem extra interessant maakt, is de koppeling aan de systematiek van central filling. De zakjes met geneesmiddelen komen per patiënt gelabeld naar de apotheek, worden daar gescand, gaan dan in de uitgifteautomaat en worden daar gescand. De patiënt krijgt dan per SMS of mail het bericht dat het klaarligt, plus een eenmalige code waarmee hij het kan uitnemen.
Van de eenvoudigste variant hebben we ruim dertig exemplaren aan Nederlandse apotheken geleverd. De omvang en technologie van het systeem zijn aanpasbaar aan de wens van de apotheker. Een bewakingscamera is optioneel, evenals pincode-module. Ook kan een klantenkaartlezer worden ingebouwd. Vier jaar geleden introduceerden wij al een automaat specifiek voor zelfzorggeneesmiddelen. De belangstelling hiervoor neemt toe omdat apotheken in zelfzorg steeds meer een interessant verdienmodel zien.’

Roboharma
Frank van der Vaart: ‘RoboPharma biedt een modulair stand alone systeem, beginnend met 35 recepten en uit te breiden naar ca. 250 recepten. Ze zijn compact, snel te vullen en softwarematig zeer gebruiksvriendelijk. Het systeem houdt bij welke verpakking op welke plaats wordt ingebracht en stuurt een SMS of mail met een unieke code naar de patiënt. Bij het afhalen moet de patiënt die code plus zijn geboortedatum invoeren. Het systeem vraagt dan ter controle om diens naam te bevestigen. Eventueel krijgt de patiënt een herhaalbericht, of als hij te laat is het bericht dat hij het geneesmiddel aan de balie kan ophalen. Wil de apotheker in de uitgifteautomaat ook receptvrije geneesmiddelen verkopen, dan voorzien wij in een betaalmodule met pinautomaat.
De ervaringen die we bij eerdere cliënten hebben opgedaan, hebben doorontwikkeling van het systeem mogelijk gemaakt, waardoor we het nu tegen een aantrekkelijke prijs kunnen aanbieden. We hebben er inmiddels circa vijftig verkocht en ik verwacht dat er nog veel meer gaan volgen, want het systeem verdient zichzelf terug door de druk die bij de balie wordt weggenomen. We exporteren het systeem ook naar landen binnen en buiten Europa.’

Autopharma
Remmelt Bakker: ‘Wij bieden prijstechnisch het meest voordelige systeem, in een standaardconfiguratie voor 162 opslagposities en voorzien van een compleet track and trace systeem. De software maakt het niet alleen mogelijk de patiënt een mail of SMS te versturen voor melding dat zijn herhaalrecept gereed ligt in de uitgifteautomaat, maar ook om de patiënt uit te nodigen aan de balie voor bijvoorbeeld een eerste uitgifte begeleiding. De software is dus geschikt voor alle recepten en is volledig complementair aan het AIS. Van de eerste versie van het systeem hebben we in vijf apotheken exemplaren geplaatst. We brengen nu de tweede generatie op de markt en zijn daarmee ook in Engeland actief.
Wij zien het systeem als een integraal onderdeel van de apotheek. Het systeem maakt het mogelijk om tachtig tot negentig procent van de recepten via zelfbediening uit te geven, zodat de balie kan worden gebruikt voor de zorgverlening waarvoor de zorgverzekeraar de apotheker vergoedt. In toepassing van de automaat voor zelfzorggeneesmiddelen zien veel apotheken geen meerwaarde, hoewel we de mogelijkheid wel bieden. Ook voor een pincodeautomaat wordt vaak niet gekozen als betaling ook te regelen is via Ideal of automatisch incasso.’

Dit is een artikel uit FarmaMagazine nr. 2 2012
Tekst: Frank van Wijck

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens