Meteen naar de inhoud

Handreiking stoppen met opioïden

Het is bij zorgverleners maar al te goed bekend: stoppen met opioïden kan lastig zijn. Heel lastig. Daarom is er voor zorgverleners een handreiking uitgebracht met aandachtspunten voor de begeleiding van patiënten die het gebruik van opioïden gaan afbouwen. De handreiking is gebaseerd op internationale richtlijnen en expert opinion.

De handreiking afbouw opioïden is opgesteld door het Radboudumc, het Nijmegen Institute for Scientist Practitioners in Addiction (NISPA), de Sint Maartenskliniek en het IVM, met medewerking van de Taakgroep Gepast gebruik van opioïden. De website opiaten.nl gaat verder in de tekst van de handreiking.

Belang van voorlichting
Goede voorlichting van artsen en apothekers over opioïden bij pijnklachten is eveneens van belang. En dat kan beter dan nu het geval is. Bijna een kwart van de pijn-patiënten (23,8%) die opioïden op recept gebruiken, is namelijk niet geïnformeerd dat het uitsluitend voor kortdurend gebruik is, en dat onjuist gebruik kans op verslaving geeft. Zo blijkt uit een vragenlijstonderzoek van het IVM.

Handvatten
Bij het gebruik van opioïden treden diverse bijwerkingen op, waaronder sedatie, obstipatie en cognitieve effecten. Bij langdurig gebruik komen hier effecten als de ontwikkeling van tolerantie, lichamelijke afhankelijkheid, verslaving, hyperalgesie en endocriene bijwerkingen bij. Aangezien het langdurig gebruiken van opioïden een gering effect heeft op pijn en lichamelijk functioneren, met daarbij verschillende bijwerkingen, is het raadzaam om regelmatig positieve en negatieve effecten van opioïden af te wegen en waar mogelijk opioïden af te bouwen.

Randvoorwaarden
Zorgverleners doen er goed aan om zelf initiatief te nemen om in gesprek te gaan met de patiënt over het afbouwen van opioïden. Echter: voordat met een afbouwtraject kan worden gestart moeten een aantal randvoorwaarden zijn geregeld. De Handreiking afbouwen opioïden (pdf-download aan het einde van de pagina) geeft deze aan, evenals de andere stappen die noodzakelijk zijn voor een goede begeleiding. Tevens bevat de handreiking een aantal afbouwschema’s.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Lees meer artikelen? Schrijf u in voor de tweewekelijkse FarmaMagazine nieuwsbrief!

Vacatures

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens