Meteen naar de inhoud

Handreiking: chronische stress in de eerste lijn

De zorgvraag wordt complexer en het aantal mensen met psychische klachten neemt toe. Pharos en Raedelijn hebben daarom een praktische handreiking voor huisartsenpraktijken gemaakt. De handreiking bevat kennis, adviezen en handvatten bij het omgaan met patiënten met chronische stress.

Langdurige of chronische stress is een belangrijk verklaringsmechanisme voor ongezondheid en psychische klachten bij mensen met een opeenstapeling van allerlei problematiek. Chronische stress heeft effect op lichaam en op de psyche, en tast het denkvermogen aan. Mensen komen terecht in een vicieuze cirkel, doordat ze het overzicht in het leven kwijt zijn en ongezonde keuzes maken. Een eerste stap naar gezonder leven is het doorbreken van deze cirkel.

Uitleg is van belang
Deze handreiking ‘Hoe ga je om met chronische stress bij patiënten in de eerste lijn?’ heeft als doel om eerstelijns-zorgverlener te informeren over de effecten van chronische stress. Het bevat naast achtergrondinformatie tal van praktische tips en adviezen. Wat kunnen zorgverleners doen in de aanpak van chronische stress? Meer dan alleen het stellen van de ‘het komt door stress’ om vervolgens te stoppen met het consult. In tegendeel: dan begint het pas. Juist door de patiënt uit te leggen hoe stress werkt in het lichaam en het brein, is het mogelijk de klachten van de patiënt te normaliseren en te duiden. De huisarts of de praktijkondersteuner kan dit gesprek voeren. Tijd en vertrouwen zijn belangrijke randvoorwaarden.

Onder redactie van: Gerda van Beek

Nieuw competentieprofiel huisartsen

Onlangs is een nieuw competentieprofiel van de huisarts gepubliceerd, met daarin meer competentiegebieden die ondersteunend zijn aan het medisch handelen, zoals leiderschap.

Stockfoto vrouw met medicijnen

Bewustzijn rond sekse- en genderverschillen bij medicatie groeit

Vrouwen en mannen reageren soms anders op dezelfde dosis medicijnen. De aandacht hiervoor is momenteel nog beperkt, maar zal de komende jaren toenemen, verwacht ziekenhuisapotheker dr. Loes Visser. ‘Huisartsen houden door hun ervaring bij sommige recepten al rekening met sekseverschillen. De komende jaren komen er waarschijnlijk meer verschillen in doseerrichtlijnen.’

Portretfoto (kleur) Sophie Brühl

‘Mensen met een eigen huisarts zijn gezonder en leven langer’

Sophie Brühl is medeoprichter van Buurtdokters. Daarnaast is ze idealist en activist, ondernemer en huisarts met prachtige drijfveren. Haar missie? Voor elke Nederlander een eigen huisarts en voor elke huisarts die wil, een maat die meedenkt en meewerkt. Een maat op maat, zodat huisartsen hun autonomie behouden.

Vacatures

Sluit u aan bij uw collega-huisartsen en -apothekers die onze nieuwsbrief over farmacotherapeutische ontwikkelingen in de eerste lijn ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sluit u aan bij meer dan 6.500 huisartsen en apothekers die tweewekelijks onze nieuwsbrief ontvangen over ontwikkelingen in de eerste lijn.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Mis nooit meer het belangrijkste eerstelijns nieuws!

Elke twee weken in 10 minuten op de hoogte van het laatste nieuws en trends in de eerstelijns zorg.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens